Žumberački uskoci na proslavi grada Samobora

21.10.2019. Povodom Dana grada Samobora 19. listopada u Parku domovinske zahvalnosti je svečano i dostojanstveno odana počast poginulim samoborskim braniteljima iz Domovinskog rata


Kako to danas izgleda i kako to doživljavamo izrekli su u svojim govorima predstavnik Koordinacije braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, prvi ratni zapovjednik 151. Samoborske brigade, pukovnik Adolf Paar i gradonačelnik Krešo Beljak. Molitvu za sve poginule, preminule i okupljene, predvodio je župnik samoborski, velečasni Ivica Cik
Na spomenik poginulima položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a u tome su sudjelovali predstavnici Grada i gradskih institucija, ustanova, organizacija i političkih stranaka. Pjevalo je Hrvatsko pjevačko društvo Jeka. Po prvi puta na svečanosti je sudjelovalo i čelništvo udruge žumberačkih branitelja iz Samobora.

Proslavi Dana grada Samobora nazočilo je 19 povijesnih hrvatskih postrojbi koje je po drugi put u našem gradu okupila Samoborska narodna garda. Ovaj put su se odazvali: Glavni stožer OS RH – Počasno – zaštitna bojna, Bjelovarski graničari – Husari 1756, Ban Gašpar Alapić, Gradska straža Bakar, Gradska straža Požega, Gradska straža Šibenik, Počasna Sokolska garda Osijek, 10. satnija Ivanić-Grad, Karlovačka građanska garda, Keglevićeva straža Kostel, Križevačka djevojačka straža, Društvo Poljičana Sveti Jure – Priko, Omiški gusari, Senjski uskoci, Svetonedeljska garda, Turopoljski banderij, Varaždinska građanska garda, Zrinska garda Čakovec i Žumberački uskoci.
Nakon sudjelovanja na svečanosti u Parku domovinske zahvalnosti, predvođeni Gradskom glazbom Samobor, uputili su se u mimohodu ulicama grada, a potom postrojili na Trgu kralja Tomislava. Tu ih je pozdravio gradonačelnik Krešo Beljak kojemu su svi zapovjednici okupljenih postrojbi predali prijavak. U ime Žumberačkih uskoka prijavak je podnio Milan Delivuk.

M.R.

TAGOVI | Žumberački uskoci

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!