Žumberački uskoci na proslavi u Senju

30.07.2016. U gradu podno Nehaja održani su 9. Uskočki dani. U dva dana stanovništvo Senja, mnogobrojni domaći i strani turisti mogli su vidjeti kako se živjelo u Senju u srednjem vijeku

Ova manifestacija bila je izuzetno dobro organizirana i oduševila je sve prisutne. Na glavnoj rivi prikazana je obrana Senja,a nakon toga program je nastavljen na trgu Cilnica gdje su održani viteški turniri,mimohod postrojbi. Bili su tu i renesansni svirači, zabavljači, lakrdijaši. Turistička zajednica Grada Senja i ovaj put je odlično organizirala i realizirala program obilježavanja Uskočkih dana.

Prikazana je uskočka bitka s Osmanlijama i Mlečićima u senjskoj luci i ulicama grada. Ne treba niti kazati da je sve vrvjelo u luci, ali i na rivi. Mimohodom su predstavljene sve uskočke i viteške skupine koje su sudjelovale na ovoj povijesnoj manifestaciji, a bilo ih je dosta. Doista im se treba diviti kako su mogli pod metalnim oklopima i teškim odorama izdržati ove vrućine. Uostalom, nije to za svaku babu, već za mlade i zdrave ljude, naravno. Uskoci iz Senja, Klisa i Žumberka i niz drugih povijesnih postrojbi iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Slovačke… uljepšali su ovaj vikend u Senju.

Uskoci u narodnim nošnjama su bili: Željko Bastašić, Milan Delivuk, Zdravko Štibić i Milan Radić,a u ime Žumberčana obratila se prisutnim gostima i domaćinima Alenka Crljenica i darivala TZ Senj knjigu – “Tadija Smičiklas i njegov Žumberak”.
M.R.

TAGOVI | Uskok Sošice

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!