Žumberački uskoci posjetili spomenik u Badovincima

25.08.2020. U nedjelju 23. kolovoza članovi povijesne postrojbe Žumberački uskoci, Milan Delivuk, Nikica Car, Željko Šajatović, Željko Hranilović i Milan Radić posjetili su i zapalili svijeće kod uskočkog spomenika u Badovincima

Tako se prisjetili svoji predaka koji su prije 490. godina naselili ove krajeve. Spomenik u Badovincima otkriven je 2005, povodom 475, godina od doseljena uskoka na Žumberak. Zbog epidemije korone obljetnica je održana u užem krugu.
U jesen 1530. godine iz Bosne u Žumberak dolazi prva skupina Uskoka. Prije dolaska na austrijsku stranu spomenuti su uskoci živjeli u široj okolici Glamoča-Bosna. Grupu od pedesetak obitelji predvodio je u preseljenju sin glamočkog vojvode Vladislava Stipkovića. Već tada, prije prelaska na slobodno područje, dokumenti onog vremena bilježe njihovu hrabrost i pouzdanost. Mjesto okupljanja kršćana koji su sa bosanskog područja prelazili u slobodne krajeve bio je Bihać. Jedan dio ovih Uskoka naselio je Ivan Kobasić, tijekom rujna iste godine(1530.) na području Pećna i Grabra u jugoistočnom dijelu Žumberka. Drugi dio naselio je oko grada Žumberka. Samci su pak ušli u sam Stari grad Žumberak (Sichelburg). Iz ove seobe naseljena su, u manjoj u Sošicama i Mrzlom Polju.

Žumberački Uskoci branili su granice Habsburškog carstva u najteže doba povijesti hrvatskog naroda, „ostatke ostataka” domovine Hrvatske. Svojom krvlju žumberački Uskoci natopili su gotovo svaki pedalj Lijepe naše. Čuvajući Vojnu krajinu branili su dio hrvatskog prostora i tako znatno pridonijeli kasnijem stvaranju jedinstvene hrvatske države. Širom Europe na raznim bojištima pokazali su istinsko junaštvo. Obranili su Zagreb (1545) i iskazali se kao nositelji kršćanske pobjede kod Siska (1593). U Domovinskom ratu koncem prošlog stoljeća neki Žumberčani branili su istočne hrvatske granice. U Vukovaru su 1991. poginuli satnik Petar Šinković i Zdravko Vuković. Heroj Domovinskog rata, pilot Miroslav Peris, poginuo je 1993. Mnogobrojni Žumberčani sudjelovali su obrani Hrvatske, a legenda obrane Vukovara, Nikica Burić-Čokot, s ponosom ističe svoje žumberačke korijene. Žumberački kraj dao je glasovite znanstvenike, akademike Tadiju Smičiklasa, Petra Skoka i Milana Heraka, pjesnike Jovana Hranilovića, Simeona Čučića, Vasilija Bubanovića, Marka Badovinca, Danu Gurovića, Marka Vukasovića, Stanka Zubovića i Marka Radelju, gradonačelnika Zagreba Nikolu Badovinca, predsjednika Hrvatske bratske zajednice Johna Badovinca, biskupa i mučenika Janka Šimraka, uskočke vojskovođe Radula Daju Vukovića, Krstu Delišimunovića, Janka Šajatovića-Krabata, Petra i Vida Gvozdanovića, Leopolda i Marka Rajakovića, Petra i Oskara Hranilovića, Vuka Delivuka, Josipa Šintića..., mučenike Marka i Stanka Hranilovića, opernu divu Dragicu Martinis-Balić, slikare Zlatka Latkovića, Stanka Zubovića i Nebojšu Uglješića, mnoštvo svećenika, desetak biskupa i dvojicukardinala (blaženi Alojzije Stepinac i Sluga Božji Franjo Kuharić).

Žumberački uskoci, Hrvati grkokatolici i rimokatolici, godinama, desetljećima i stoljećima bili su i ostali svjetionici duboke vjere i iskrenog domoljublja. Žumberački okrug je nekada spadao u Slunjsku pukovniju i tvorio je 11. i 12. kumpaniju, a u njemu je živjelo početkom 19 st. oko 7000 stanovnika (4500 grkokatolika i 2500 rimokatolika). Posljednjih godina oživljena je uskočka povijest na Žumberku, a uspostavljena je i dobra suradnja s Uskocima iz Klisa i Senja. U Žumberku, koji se u starijim vremenima nazivao i Uskočko gorje, na više mjesta posljednjih godina postavljeni su uskočki spomenici. Godišnje se organizira niz svečanosti, na kojima se ljudi educiraju o značenju slavne i dične uskočke epopeje u Lijepoj našoj. ŽUMBERAČKI USKOCI bili svjetionik junaštva kroz više stoljeća, a danas njihovi potomci žive u čarobnom Žumberku, prekrasnom kutku Lijepe naše, ali i u susjednim gradovima te na svim kontinentima kugle zemaljske.
Uskočku povijest na Žumberlku prije 25 godina počeo je oživljavati svećenik Mile Vranešić. Udruga Žumberački uskoci osnovana je 2009. god, i radi na promicanju uskočke povijesti, izdavanju knjiga, organiziranju uskočkih skupova, otkrivanju uskočkih spomenika, izvrsno surađuje da uskočkim udrugama iz Klisa i Senja.

Milan Radić, presjednik udruge Žumberački uskoci

TAGOVI | Žumberački uskoci

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!