Žumberački uskoci u Klisu

02.08.2019. U petak 26. srpnja podno kliške tvrđave, na trgu Mejdan, započela je ovogodišnja manifestacija "Uskočki boj za Klis 2019." uz koncert grupe Cinkuši

Manifestacija se nastavila i u subotu bogatim programom. Posjetitelji su mogli besplatno uživati u brojnim nastupima podno Tvrđave (Trg Mejdan), te uprizorenje povijesne bitke iz 1532. (što se održavala unutar same Tvrđave Klis).
Povijesno-scenski spektakl „Uskočki boj za Klis“ je međunarodna manifestacija koju organizira Povijesna postrojba „Kliški uskoci“.

Dvodnevni spektakl oživljene povijesti u kojem sudjeluje preko 300 članova povijesnih postrojbi i viteških skupina iz cijele Hrvatske i Europe, vraća posjetitelje u srednji vijek i doba obrane Klisa od Osmanlija. Uskočki boj za Klis organizira se svake godine (od 2011.) u zadnjem vikendu srpnja. Ovaj međunarodni spektakl promidžba je hrvatske, ali i europske povijesne baštine. Cilj događaja je prikazati i približiti posjetiteljima slavno razdoblje kliške i hrvatske povijesti, kada su uskočki branitelji i njihov vođa Petar Kružić gotovo tri desetljeća branili Hrvatsku, Europu i cjelokupno kršćanstvo od osmanske vojne sile.

M.R.

TAGOVI | Žumberački uskoci

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!