JASKA JE STABILAN I USPJEŠAN KLUB

21.01.2019. Uoči početka zimskih priprema za nastavak sezone s predsjednikom NK Jaske Alenom Vučinom, razgovarao je naš stalni suradnik, sportski novinar Tomislav Tadić

Gospodine Vučina, na samom početku nove godine i uoči početka zimskih priprema za nastavak sezone, kako biste ocijenili proteklu kalendarsku godinu iz kuta NK Jaska?
ALEN: Ja sam apsolutno zadovoljan ostvarenim. U Nogometnom klubu Jaska djeluje trenutno jedanaest momčadi, od prstića do veterana, s više od 200 registriranih nogometaša, od 5 do 67 godina. Treba naglasiti da je među njima 172 dječaka koji nastupaju za naš podmladak (cobrići, prstići I i II, limači I i II, mlađi pioniri, stariji pioniri, kadeti i juniori). Ako tome dodamo naše seniore i veterane, dobit ćete ukupnu sliku našeg drevnog, voljenog kluba koji djeluje već 94 godine, na ponos svojeg grada i cijelog jaskanskog kraja. Sve naše momčadi djeluju pod vodstvom izvrsnih trenera i sve su one na kraju jeseni izborile vrlo dobar plasman u svojim ligama, a naši veterani su i županijski prvaci. Ne treba zaboraviti da se naši juniori i kadeti od ove jeseni natječu u višim ligama. I u ovom zimskom razdoblju naša su djeca proslavila ime svog kluba i grada na mnogobrojnim turnirima.
Od početka svojeg predsjedničkog mandata s pravom ističete da NK Jasku ne čini samo seniorska momčad već sve momčadi koje u klubu djeluju. Seniori su ipak na neki način ogledalo rada kluba i njegova osobna iskaznica. Kada ste preuzeli vodstvo kluba, seniorska momčad je pala na samo dno ligaškog natjecanja, u Drugu županijsku ligu Zapad. Odmah se iduće godine vratila u Prvu županijsku ligu i otada neprestano zauzima mjesto u gornjem dijelu prvenstvene ljestvice.
ALEN: Posljednje dvije, tri godine naši seniori postižu solidne rezultate u okvirima svojih mogućnosti. Njihov vrsni trener, naša klupska legenda, Damir Katovčić Ket raspolaže trenutno s 23 igrača koji kandidiraju za prvi sastav, a na seniorska vrata kucaju već mnogi naši juniori i kadeti. To su isključivo nogometaši iz našeg grada i jaskanskog kraja, dakle domaći kadar. Ne treba zaboraviti da svi oni nogomet igraju amaterski, dakle kao potpuni dragovoljci koji se sportom bave iz zadovoljstva i zbog ljubavi prema svojem klubu, gradu i kraju, uz svoje redovne obaveze na radnom mjestu, fakultetu ili školi. Zbog toga pred njih ne možemo pod svaku cijenu postavljati neke maksimalne ciljeve kao da se radi o profesionalcima. Na nama je da im u prvom redu omogućimo uvjete za bavljenje sportom koji vole. Ako nam se pritom ukaže prilika za plasman u višu ligu, naravno da ćemo tu šansu iskoristiti. Smatram da već sada imamo seniorsku momčad koja može igrati u Jedinstvenoj županijskoj ligi, ali ponavljam, nema nikakvog presinga ni na igrače ni na trenera. Moramo biti strpljivi. Ili prije ili kasnije, Jaska će igrati u ligi kakvu naš klub i njegova gotovo stoljetna tradicija zaslužuje.
Primjećujemo da je u posljednje dvije godine u klub pristiglo nekoliko vrlo darovitih mladih igrača (npr. braća Luka i Matija Mravunac, Tomislav Nad, Karlo Novosel, Gabriel Koluder, Dino Novosel), a vratili su se i neki kvalitetni bivši igrači (npr. Antonio Smičiklas i Dominik Jurinić Cobra). Čini se da je to posljedica politike "otvorenih vrata", za koju ste se tako usrdno zalagali u svojem predsjedničkom mandatu?
ALEN: To je točno i na to sam ponosan. Svi ti igrači koji su stigli u naš klub, ne žive od nogometa već se bave svojim različitim profesijama ill svojim školovanjem. Opredijelili su se za igranje amaterskog nogometa kao svojeg hobija i znaju da će u našem klubu imati maksimalne uvjete za to. Mi im pritom ne obećajemo nikakve financijske pogodnosti niti im možemo pružti ikakvu novčanu naknadu. Stoga su odnosi našeg kluba i naših igrača pošteni i čisti. To su odnosi prijatelja, bez lažnih obećanja i prodavanja magle. Možda je toga nekad u našem klubu i bilo, ali više toga nema. S druge strane, ako neki naš igrač, ili dječak iz naše nogometne škole ili nogometaš iz seniorske momčadi, želi napredovati i prijeći u neki bogatiji klub ili klub iz više lige, mi ga nikad nećemo u tome spriječiti. Bit ćemo sretni ako tamo uspije jer je to onda i uspjeh našeg kluba. Zato smo sigurni da će nam se taj igrač jednog dana možda i vratiti, ili ako ne uspije u drugoj sredini ili ako se zasiti profesionalnog nogometa.

Vjerne pristaše Jastrebova sigurno će zanimati mogu li se u ovom zimskom razdoblju očekivati neka pojačanja u redovima seniorske modrobijele momčadi?
ALEN: Odgovor na ovo pitanje krije se i u mojem prethodnom odgovoru. Koliko je meni poznato, nekih većih promjena u našem igračkom kadru neće biti. Naš vrsni strijelac Josip Jurinić oporavio se od ozljede i opet igra punom parom pa će njegov povratak u prvi sastav biti najveće pojačanje. S druge strane, ako netko našem "sisačkom jablanu", Ivanu Borkoviću, nogometašu prvoligaškog kalibra, ponudi povoljne financijske uvjete za igranje u nekom drugom, jačem klubu (a o tome se već govori), možemo mu samo zahvaliti na dosadašnjem doprinosu i poželjeti da nam se opet jednog dana vrati.
Koliko ste zadovoljni odnosom Sportske zajednice i vodstva Grada Jastrebatskog prema klubu? Što bi trebalo učiniti da i klub s Centrale može dodatno motivirati svoje nogometaše barem simboličnim financijskim naknadama (troškovi prijevoza, stimulacija za pobjede i redovan dolazak na treninge)?
ALEN: Treba reći da su nam i Sportska zajednica i čelnici Grada Jastrebarskog zaista korektno pomagali u granicama svojih mogućnosti (npr. izgradnja i uređenje svlačionica, pomoćno igralište s umjetnom travom itd.) i na tome im i ovom prilikom zahvaljujem. Za daljnji iskorak, plasman u višu ligu, odnosno za barem simbolično stimuliranje igrača, trebalo bi pronaći dodatne sponzore i donatore. Svakako da nam u njihovom nalaženju može svojim djelovanjem pomoći svaka utjecajna i ugledna osoba, među njima i mnogi dužnosnici i gospodarstvenici iz našeg grada i kraja pa i naši gradski čelnici.
Posljednjih dana i tjedana pojavile su se glasine da se povlačite s položaja predsjednika Nogometnog kluba Jaska. Je li to točno? Što će Jastrebovi bez svojeg Prece, kako vas od milja zovu nogometaši, treneri i navijači Jaske?
ALEN: Istina je da se nakon gotovo četiri i pol godine povlačim s mjesta klupskog predsjednika. To činim zbog mojeg narušenog zdravlja, savjeta mojih liječnika i želje moje obitelji. To međutim nipošto ne znači da potpuno odlazim iz kluba. Dok traje moje liječenje i oporavak, moram smanjiti brojne obaveze koje proizlaze iz obavljanja predsjedničke dužnosti. I dalje ostajem u klubu te ću biti na usluzi mojem nasljedniku na mjestu predsjednika i novom Upravnom odboru. Sve naše članove, nogometaše, trenere i igrače uvjeravam da će klub i dalje biti u pravim rukama. Neće tu biti nikakvih velikih potresa pa naši navijači ne trebaju brinuti. I novi predsjednik i novi Upravni odbor dolaze iz redova istinskih Jastrebova. Bit će to osvjedočeni članovi i prijatelji našeg kluba koji su se već dokazali u službi našeg voljenog kluba. Moji suradnici i ja ostavljamo im stabilnu situaciju, jedanaest vrsnih momčadi, vođenih vrhunskim trenerima, solidnu seniorsku momčad s odličnom atmosferom u svlačionici te veteransku momčad sastavljenu od brojnih klupskih legendi. Vjerujem da oni mogu napraviti i novi iskorak, baš u nalaženju dodatnih sponzora i plasmanu našeg kluba u viša ligaška natjecanja.
Gospodine Vučina, zahvaljujemo Vam na ovom razgovoru i želimo Vam brzi oporavak i dobro zdravlje. Drago nam je da i dalje ostajete vojnik Nogometnog kluba Jaska, na raspolaganju svojim Jastrebovima, u ovoj ili onoj funkciji. Uvjereni smo svakako da nipošto još niste rekli posljednju riječ u povijesti kluba s Centrale...
ALEN: Hvala vama na lijepim riječima i najljepšim željama, a ovu bih prigodu iskoristio da pozdravim sve naše simpatizere, članove i navijače kao i čitatelje novina i portala jaska.hr.

Tomislav Tadić

TAGOVI | NK Jaska

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!