Ministar Jakovina otvorio Sjemensku štedionicu

16.04.2013. U Hrvatskom šumarskom institutu u Jastrebarskom danas je otvorena Sjemenska štedionica

 Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otvorio je danas u Hrvatskom šumarskom institutu u Jastrebarskom Sjemensku štedionicu. Ovom iznimnom događaju za hrvatsko šumarstvo pridružili su se ravnateljica Instituta Dijana Vuletić, jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel, njegov zamjenik Stipe Bučar, pročelnica odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Gordana Županac te Ivan Ištok, član Uprave Hrvatskih šuma.

Prema Zakonu o šumskom reprodukcijskom materijalu i regulativama Europske unije, nadležnost za kontrolu proizvodnje, stavljanja na tržište i kakvoće šumskog reprodukcijskog materijala pripala je Hrvatskom šumarskom institutu u Jastrebarskom.
-Očuvanje sjemena šumskog bilja važno je jer se zbog povećanog broja ekstremnih događaja, kao što su poplave i suše, njihov opstanak ugrožava. Sjemenska štedionica je revolucionarna u području šumarstva, a njezinim današnjim pokretanjem osigurali smo očuvanje sjemena šumskog bilja, izjavo je prilikom otvorenja ministar Jakovina.

Financijska sredstva za izgradnju objekta i opremanje osigurana su iz državnog Proračuna, a 2009. je započet projekt ustrojavanja. Pripreme za izgradnju su započele 2011., a sama zgrada je završena 2012. godine. Tijekom ove godine u planu je nabava neophodne opreme za komore za skladištenje sjemena čime bi se objekt stavio u punu funkciju.
Ravnateljica Šumarskog instituta u Jastrebarskom, Dijana Vuletić naglasila je važnost Sjemenske štedionice za cijelu zemlju: "Klimatske promjene, ali i sve druge nedaće koje su nažalost zahvatile šume, primorale su nas da se osvrnemo oko sebe i shvatimo da suživot čovjeka u prirode moramo njegovati. Naša zadaća biti će očuvanje raznovrsnog šumskog bilja, jer je biološka obnova šuma i očuvanje biljnog svijeta prioritet naše generacije, kako zbog nas danas, tako i zbog svih budućih naraštaja", rekla je Dijana Vuletić.

Svrha Sjemenske štedionice je očuvanje raznolikih važnih šumskih vrsta kao i sprječavanje pomanjkanja sjemena namijenjenog za uzgoj sadnica potrebnog za održivo gospodarenje šumama. Rezerve sjemena se koriste za proizvodnju sadnog materijala namijenjenog za biološku obnovu šuma. Sam projekt je iznimno važan za šumarstvo i poljoprivredu Republike Hrvatske, a sve je u skladu sa smjernicama Europske unije koje reguliraju ovu problematiku.
-Jastrebarsko je poznato po brojnim ljepotama, krajoliku, vinima, provedenim EU projektima, ali i po činjenici da smo europski grad budućnosti. To nije slučajnost, a potvrdu tomu daje i ovaj današnji dan, kada je u našem gradu otvorena štedionica kojom ćemo očuvati bisere naše zemlje – šume, rekao je ovom prilikom jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Cjelokupna investicija izgradnje Sjemenske štedionice u Šumarskom institutu Jastrebarsko iznosi tri milijuna kuna koje su tijekom tri godine provedbe projekta utrošeni na izgradnju zgrade i njezino opremanje, ali i na prikupljanje dozvola, idejnog i izvedbenog rješenja, komunalne naknade, nadzore i slično.

TAGOVI | Hrvatski šumarski institut

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!