Preminuo Nikola Šegudović

08.09.2012. Prošli tjedan u 66. godini preminuo je Dr. Nikola Šegudović Majk, sportaš i znanstvenik

U subotu, 1. rujna 2012. preminuo je Nikola Šegudović, jedan od najboljih nogometaša "Cvetkovića" svih vremena. U svojih 66 godina života ostavio je dubok trag kao sportaš i kao znanstvenik. Rođen je 23. rujna 1946. u Cvetkoviću. Mladost je proveo u rodnom Cvetkoviću, gdje je od početka šezdesetih do polovice sedamdesetih godina uspješno igrao nogomet. Godinama je bio jedan od najboljih igrača Nogometnog kluba Cvetković. 

Nikola Šegudović prvi s lijeva (stoji)

 Bio je klasični centarfor, opasan i lukav strijelac, tehnički izuzetno potkovan, jednako vješt i desnom i lijevom nogom, vrlo dobar skakač, odličan u igri glavom. Na terenu se uvijek ponašao  korektno i svi su ga poznavali kao "gospodina u kopačkama. Bio je neizostavan i nezamjenjiv član najboljeg naraštaja u povijesti „Cvetkovića“. Jedno je vrijeme bio i kapetan momčadi, inicijator mnogih akcija, a nakon završetka igračke karijere kraće vrijeme i dužnosnik u voljenom klubu. 

Nikola Šegudović drugi s lijeva (čuči)

Godine 1971. "Cvetković" je osvojio prvo mjesto u Općinskoj ligi Jastrebarsko te je izborio plasman u viši rang natjecanja, Karlovački podsavez. Nikola Šegudović bio je te sezone najbolji strijelac prvenstva, a na prvom izboru sportaša općine Jastrebarsko, za godinu 1970, pripalo mu je treće mjesto. Sudjelovao je kao igrač "Cvetkovića i u osvajanju tri općinska kupa (1970, 1973. i 1974), a nezaboravne su i njegove igre u prvenstvu Karlovačkog podsaveza. Na igralištu je uvijek bio smiren i strpljiv, iako je često bio izložen grubim prekršajima. Svojim pobjedonosnim zgodicima popularni "Majk" donio je "Cvetkoviću" i jaskanskom sportu mnoga nezaboravna slavlja. Bio je neko vrijeme i dopisnik lokalnih novina, u kojima je pisao o utakmicama  "Cvetkovića".

Nikoli Šegudoviću sport nije smetao u ostvarenju izuzetne znanstvene karijere. Maturirao je 1965. na Srednjoj tehničkoj školi kemijskog smjera u Zagrebu. Na kemijskom odjelu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 20. siječnja 1970. Mjesec dana kasnije počeo je raditi kao asistent u Institutu Ruđer Bošković, gdje se zadržao do 1974. Magistarski rad obranio je 1973, a na Tehnološkom fakultetu je 1986. i doktorirao. Poslijedoktorski studij proveo je 1987. i u 1988. na američkom Sveučilištu Amherst. Autor je ili suautor dvadesetak znanstvenih radova i pedesetak stručnih radova, sudionik na domaćim i međunarodnim skupovima s područja kemije polimera te specijalnih tehnika. Od 1974. do 1976. bio je koordinator proizvodnje u OKI-ju (INA-OKI), a od 1976. do umirovljenja radio je u INI-Razvoj i istraživanje. Bio je stalni član Srednjeeuropskog udruženja kromatografskih organizacija, u kojem je mnogo učinio za hrvatsku kromatografiju. Godinama je bio aktivan  član Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), a od 1999. do 2001. obnašao je  i dužnost predsjednika Upravnog odbora. 
Bio je izuzetno cijenjen među kolegama i sportašima zbog svoje odmjerenosti, mudrosti i kulture. Od 1980. živio je i stanovao u Samoboru. Često je dolazio u zavičaj, a u Malunju je imao kuću za odmor i vinograd. Tamo je pronalazio svoj mir i motivaciju za znanstveni rad, a tamo je i preminuo. Iza sebe je ostavio kćer Ivu s obitelji i sina Hrvoja. Od 1972. bio je u braku s Jasnom, koja je nažalost 1999. preminula. Uz svoju voljenu i nikad prežaljenu suprugu Jasnu, Nikola i počiva na Mirogoju.
Neka mu je vječna hvala i slava!

TAGOVI | Nikola Šegudović | NK Cvetković

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!