120 godina DVD-a Volavje

23.06.2015. Vatrogasci Volavja protekle su nedjelje proslavili veliki jubilej, 120 godina uspješnog rada mjesnog vatrogasnog društva

U prisutnosti  brojnih vatrogasaca i gostiju, njih preko 350, među kojima su bili i jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel i njegovi zamjenici Stipe Bučar i Domagoj Šlat, načelnik Vatrogasne zajednice Hrvatske Željko Popović, zapovjednici jaskanske i  Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, Josip Novosel i Vedran Boričević,  članovi DVD-a Volavje proslavili su protekle nedjelje značajan jubilej, 120 godina rada mjesnog vatrogasnog društva.  

Svečanost je započela velikim vatrogasnim mimohodom kroz Volavje predvođenim zastavničarima, mažoretkinjama i Puhačkim orkestrom iz Stankova, kojeg su popratili brojni mještani, a potom je u velikom šatoru održana svečana sjednica .

 Goste i vatrogasce pozdravio je najprije predsjednik DVD-a Volavje Josip Rešetić, nakon čega je tajnik društva Igor Pintur govorio o radu DVD-a u proteklih 120 godina. Društvo je osnovano u rujnu davne 1895. godine nakon što je i Volavje u drugoj polovici 19 stoljeća imalo nekoliko velikih požara. Veoma brzo nakon osnivanja nabavljena je tada i najmodernija vatrogasna štrcaljka, i započela gradnja drvenog vatrogasnog doma, pa su se Volavčani već tada svrstali među najaktivnija vatrogasna društva u jaskanskom kraju.

U prvoj polovini prošlog stoljeća nabavljena je pak najmodernija vatrogasna pumpa za gašenje požara, a izgradnja današnjeg vatrogasnog doma započela je krajem pedesetih godina prošlog stoljeća. Vatrogasci Volavja spremno su dočekali i demokratske promjene devedesetih godina, a veliki dio se uključio u domovinski rat. Nekolicina članova dala je i vlastite živote za današnju Hrvatsku.  Pravi procvat društva slijedi krajem devedesetih godina, te početkom ovog stoljeća kada se okuplja jedna sjajna generacija volavskih vatrogasaca koji su na gradskim, županijskim i državnim  natjecanjima ostvarili izvrsne rezultate.

Treba reći da su i na nedavnom županijskom natjecanju u Božjakovini veterani osvojili odlično treće mjesto i ponovo se plasirali na državno vatrogasno natjecanje. Društvo danas broji osamdesetak članova, od kojih je petnaestak aktivnih, dobro obučenih i opremljenih,  koji sudjeluju prilikom gašenja požara ili pak intervencija u slučaju vremenskih neprilika.

Na ovoj vrijednoj obljetnici vatrogascima Volavja ovom su prilikom čestitali načelnik VZ Hrvatske i predsjednik VZ Jastrebarsko Željko Popović i jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel, koji je i ovom prilikom naglasio kako Grad pomaže i pomagat će ubuduće rad vatrogasnih društava u našem gradu.

Na kraju svečanosti najzaslužnijim i najstarijim vatrogascima DVD-a Volavje uručena su priznanja i medalje. 

Nakon svečane sjednice održana je i vatrogasna vježba u kojoj su vatrogasci DVD-a Petrovina prikazali intervenciju prilikom prometne nesreće i slijetanja automobila u potok. Po završetku službenog dijela nastavljeno je narodno veselje do dugo u noć.
I. Krčelić

TAGOVI | DVD Volavje

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!