120 godina stara cvetkovačka priča

29.12.2015. Svečana proslava velikih 120 godina puhačkog orkestra DVD-a Cvetković započela je u nedjelju 27. Prosinca u Domu kulture u Jastrebarskom, bogatim kulturno umjetničkom programom

U programu su nastupili KUD Cvijet Cvetković i više od 150 članova vatrogasnih orkestara sa područja grada Jastrebarskog među kojima i domaćin puhački orkestar DVD-a Cvetković, nakon čega se rođendanska proslava nastavila dugo u noć u cvetkovačkom vatrogasnom domu. Između nastupa orkestara, kroz vrlo zanimljive videozapise iz povijesti 7 generacija cvetkovačkih glazbenika posjetitelji su na najbolji mogući način imali prilike upoznati bogatu povijest i dugu tradiciju limenjaka i vatrogasaca jednog od najvećeg i najljepših jaskanskih naselja, Cvetkovića.

"Godinama je bila nezaboravna slika nekadašnjeg idiličnog mjesta koje pruža ruke dobrodošlice sa tradicionalnim drvenim kućama, žubori tihano „vekivečni potok“ usred sela, mnogobrojni mostovi, konjske zapreke, a na potoku guske i race i svi su ga zvali Venecija. Cvetković je imao osebujni cvetkovački govor, ali posebno je poznat cvetkovački šlingeraj i posebno lijepa narodna nošnja koja se i danas s velikom ljubavlju čuva i pokazuje. Uz taj živopisan krajolik i poznate i druželjubive ljude Cvetković je postao ono što je danas - moderno i jedno od najljepših naselja u gradu Jastrebarskom koje se diči svojom uređenosti, svojom tradicijom, svojim KUD-om i nadasve vatrogascima i današnjim slavljenicima - puhačkim orkestrom DVD-a Cvetković koji već 120 godina uveseljava svoje mještane. Uz sva moderna čuda, usred naselja i dalje su čuje popevka", nakon prekrasnih riječi koje su popratile prvi prikazani videozapis o Cvetkoviću – mjestu čije se ime spominje davne 1244. godine, članice KUD-a Cvijet zapjevale su ’’Alaj je lijepi Cvetkovački kraj’’ i time je na najbolji mogući način započela svečana proslava.

U bogatom nedjeljnom programu nastupilo je više od 150 jaskanskih glazbenika, tamburaša i puhača svih uzrasnih kategorija, koji su tako u najboljem svjetlu predstavili svoje dobrovoljno vatrogasno društvo i još jednom potvrdili kako svojim nastupima kroz godinu, jaskanski kraj dostojanstveno predstavljaju diljem svijeta. Tako su uz Puhački orkestar DVD-a Domagović, Plešivice, Gornjeg Desinca, Stankova i Petrovine nastupili i tamburaši DVD-a Čabdin, HKUD Željezničar, KUD Cvijet Cvetković te slavljenici, domaćini PO DVD Cvetković. 

Cvetkovački limenjaci neprekidno djeluju od 18. svibnja 1985. godine. Naime, godinu dana ranije, vatrogasci vizionari - vojvoda Nikola Lukšić i podvojvoda Gjuro Rožman, nakon godinu dana od osnivanja društva osnovali su vatrogasnu glazbu koju je tada činilo 8 momaka. Sve do danas tako se u Cvetkoviću izmijenilo 7 generacija puhača i to: 1895., 1926., 1938., 1948., 1973, 1993., 2004., a da se tradicija, više nego uspješno, nastavlja i dalje, dokaz su mališani koji su se 2014. godine priključili aktivnom orkestru i koji su samostalnim nastupom također dokazali kako budućnost glazbe u Cvetkoviću i dalje punim sjajem sjaji. 

Svim ovim generacijama dirigiralo je ukupno 12 dirigenata, od Drage Ungera koji je počeo pisati ovu priču, pa sve do neumornog jaskanskog glazbenog fanatika, prof. Dragutina Fabijanića, koji ju na čelu cvetkovačkog orkestra pune 33 godine nastavlja ispisivati velikim slovima, jer upravo je on velikim dijelom zaslužan za kvalitetu svirke i brojna priznanja i nagrade koje Cvetković, u svom vatrogasnom domu, ponosno čuva.
"Dragi naši gosti, dragi muzičari prijašnjih i sadašnjih generacija, uz sve nedaće koje su nosila prijašnja vremena, kao i sva moderna čuda sadašnjeg vremena moram reći da ste upravo Vi dobar duh ovog orkestra, jer da se niste othrvali svim tim problemima danas ne bi bili ovdje, da nije bilo Vas danas ne bi slavili jednog, reći ću slikovito, starčeka od svojih 120 ljeta koji sve to vrijeme žaluje i uveseljava svoju publiku, svoje roditelje, mještane i poklonike dobre svirke. Neka se i nadalje čuje zvuk puhačkog orkestra iz našeg vatrogasnog doma još puno, puno ljeta, a isto tako svima od srca hvala koji su u vremenima djelovanja orkestra pomogli na bilo koji način!’’, riječi su hvale kojima je završio posljednji film kojeg smo imali prilike vidjeti u jaskanskom kinu.

Po završetku koncerta prisutne je u ime domaćina pozdravio predsjednik DVD-a Cvetković, Mladen Boričević, koji se ponovno zahvalio svima na pomoći kroz sve ove godine. Slavljenicima i posjetiteljima koncerta  obratio se i gradonačelnik Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, koji je pohvalio neumoran rad cvetkovačkih limenjaka te ovom prilikom domaćinima uručio i rođendanske poklone – puhačke instrumente. Naime, u suradnji s Gradom Jastrebarsko i Zagrebačkom županijom DVD Cvetković krenuo je u revitalizaciju instrumenata i nabavke novih koji će tako zadovoljiti potrebe ove i nadolazećih generacija glazbenika.
Ivan Batušić

TAGOVI | DVD Cvetković

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!