15 godina Etno udruge Sveta Jana

25.07.2017. Članovi Etno udruge Sveta Jana proslavili su protekle nedjelje kod mlinice u Dragi Svetojanskoj 15 godina uspješnog rada svoje udruge

Bogati program koji su za ovu priliku pripremili vrijedni članovi ove svetojanske udruge započeo je u ranim poslijepodnevnim satima kada su posjetitelji mogli razgledati obnovljeni mlin, mlinarevu ižu i komoru, a završio je kulturno umjetničkim programom i podjelom priznanja zaslužnim članovima i donatorima.

Početak rada Etno udruge Sveta Jana veže se uz otvaranje etno zbirke u svetojanskoj osnovnoj školi od prije 15 godina, te obnovom mlinice na potoku u Dragi Svetojanskoj koja je prije desetak godina ponovo proradila. Nakon toga izgrađena je i mlinareva iža, a potom i komora. U međuvremenu tiskana su i tri izdanja "Svetojanskog ljetopisa", monografija "Svetojanske narodne nošnje", a održane su i brojne radionice kojima udruga želi sačuvati i prenositi na mlađe naraštaje bogatu tradicijsku kulturu svetojanskog kraja, rekla je u svom prigodnom govoru predsjednica udruge Jasnica Vojvodić.

Posebno je i ovom prilikom zahvalila čovjeku kojem Etno udruga duguje bit svoga postojanja, legendarnom Zvonimiru Celinščaku koji je zasigurno jedan od najzaslužnijih za etno zbirku, a posebno za etno kutak u Dragi Svetojanskoj koji već desetak godina posjećuju brojni gosti, među kojima je najviše školske djece. 

Svečanu proslavu ove vrijedne obljetnice Etno udruge svojim su nastupom uveličali pjevači Udruge izvornih pjesama Sveta Jana i članovi folklorne i tamburaške sekcije KUD-a Sveta Jana, s kojima udruga ima odličnu suradnju.

Na kraju svečanosti zaslužnim članovima i donatorima udruge uručena su prigodne priznanja.
I.K.

TAGOVI | Etno udruga Sveta Jana

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!