15. Susret Dječjih gradskih i općinskih vijeća u Velikoj Gorici

05.10.2019. Djeca iz cijele Hrvatske ispunila su protekli četvrtak i petak dvoranu Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica

Na susretu su sudjelovali odreda neobično bistri dječji vijećnici, koji su u Veliku Goricu došli na 15. Susret Dječjih vijeća Hrvatske. Nakon spektakularnog i iznimno dinamičnog otvorenja Susreta slijedila je Panel rasprava na temu “Kako i zašto učiti o medijima?”, pod vodstvom novinarke Višnje Biti. Sudjelovali su na njemu predstavnici fakulteta, Ureda pravobraniteljice, UNICEF-a, HTV-a i Grada Velike Gorice, ali i publika, svojim pitanjima i komentarima. U poslijepodnevnim satima predstavnici Dječjih vijeća obišli su Veliku Goricu i Turopolje, a navečer su se družili na zabavi i Pub kvizu u hotelu Garden Hill. U petak je uslijedio radni dio programa pod nazivom Predstavljanje dobrih praksi iz područja medijske pismenosti sudionika susreta, te radionice na temu medija i medijske pismenosti.

Jaskansko Dječje gradsko vijeće izvrsno su predstavile naša dječja gradonačelnica Gita Pukšar, njezina zamjenica Paula Golub te vijećnica Tara Pintar s mentoricama Teom Ercegovac i Nikolinom Ribarić. Organizatori Susreta su Savez društava Naša djeca Hrvatske i Grad Velika Gorica.

Konvencija o pravima djeteta, koja ove godine slavi 30 godina, govori o posebnoj skupini prava –pravima djece na sudjelovanje. U praksi to podrazumijeva da odrasli čuju mišljenja i stavove djece te ih uvažavaju prilikom donošenja odluka koje se tiču djece. Trenutno u 40-ak gradova i općina djeluju Dječja vijeća koja pružaju djeci priliku za javno iznošenje prijedloga, mišljenja, kritika, zahtjeva i poruka te na taj način djeca utječu na kreiranje kvalitete života sredina u kojima odrastaju. U Velikoj Gorici, na ovogodišnjem susretu, sudjelovali su gradski vijećnici iz 26 gradova i općina.
Podsjetimo, jaskansko Dječje gradsko vijeće osnovano je 2017. godine i sada je aktivan drugi saziv.

N.R.

TAGOVI | DND Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!