25 godina pčelarskog društva "Lipa"

26.03.2015. U petak 20. ožujka članovi pčelarskog društva Lipa iz Jastrebarskog proslavili su vrijedan jubilej, 25. godina uspješnog rada

Pčelarstvo u jaskanskom kraju ima dugu tradiciju. Prema nekim dokumentima društvo pčelara  u Jastrebarskom je djelovalo  još davne 1905. Današnje društvo obilježava ove godine 25 godina uspješnog rada, a ovu vrijednu obljetnicu proslavili su u petak 20. ožujka podjelom priznanja i zahvalnica najzaslužnijim članovima, i svima onima koji su im ovih godina pomagali u radu.

Na samom početku 1990. društvo je brojalo 17 članova. Danas je taj broj znatno veći, i društvo ima 127 vrijednih pčelara. Pravi uzlet društvo doživljava u posljednjih desetak godina, kada ostvaruje i zapažene rezultate. Naime, u tom je periodu 80 članova završilo školu za pčelara, organizirana su brojna edukativna predavanja, posjećeni su brojni sajmovi i izložbe u zemlji i inozemstvu na kojima su sudjelovali i naši pčelari. I ono što je ne manje važno, jaskanski pčelari mnogo rade na promociji pčelarstva, osobito kod mlađe populacije, od dječjeg vrtića, pa sve do osnovne i srednje škole. Već desetak godina organiziraju Dane meda u Jastrebarskom, i redovito osvajaju visoka priznanja za svoj med na ocjenjivačkim izložbama Zagrebačke županije.

Za sve to najzaslužniji je svakako predsjednik jaskanskih pčelara agilni Darko Vancaš, čiji je rad u svom pozdravnom govoru na svečanoj sjednici skupštine društva posebno pohvalio i jaskanski dogradonačelnik Stipe Bučar, koji je i ovom prilikom naglasio kako je Grad svesrdno pomagao jaskanske pčelare, a to će činiti i ubuduće.

Riječi pohvale za jaskanske pčelare imao je i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Vladimir Bilek, koji je naglasio kako hrvatski pčelari prednjače u mnogo čemu, ne samo u regiji već i u ovom dijelu Europe, a tu po svojoj organiziranosti spadaju i jaskanski pčelari.

Darko Vancaš ovom je prilikom najavio i jednu posebnu akciju društva u povodu njihovog jubileja, a to je sadnja 25 lipa na zemljištu u našem gradu. I to ne bilo koje lipe, već one prave Gupčeve lipe iz Gornje Stubice koju je klonirao i uzgojio Šumarski institut u Jastrebarskom. Tako će naš grad dobiti aleju "Lipa". Pokrovitelj nabave lipa je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Jaskanki pčelari imaju odličnu suradnju s mnogim društvima u Zagrebačkoj županiji, ali i šire. Svojim kolegama u poplavljenoj Slavoniji ovom su prilikom poklonili 15 novih košnica, a isto toliko darovala im je udruga pčelara Kupska dolina iz Pisarovine.  

Iako je prošla godina za pčelare bila katastrofalna, najgora u proteklih 40 godina, jaskanski pčelari u budućnost gledaju s puno optimizma. Poželimo im zato dobru i "mednu" 2015. godinu.
Ivica Krčelić

TAGOVI | Pčelarsko društvo Lipa

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!