90 godina Vatrogasne zajednice Jastrebarsko

15.10.2019. Svečanom sjednicom u dvorani Centra za kulturu naši su vatrogasci protekle nedjelje 13. listopada proslavili devedesetu obljetnicu od osnivanja vatrogasne župe Jastrebarsko


Prije 90 godina, 24. ožujka 1929. osnovana je vatrogasna župa Jastrebarsko. Za prvog predsjednika izabran je Stanko Parhir iz Jastrebarskog, za zapovjednika Mirko Lukšić iz Cvetkovića, za tajnika Ljubo Novaković, također iz Jastrebarskog, a za blagajnika Antun Vraneković iz Volavja. Osnivači župe bila su vatrogasna društva iz Jaske, Cvetkovića, Domagovića, Pribića, Krašića, Petrovine, Volavja, Svete Jane i Novaka.

Vatrogasna župa poslije rata mijenjala je ime i djelovala je na teritoriju bivše općine Jastrebarsko. Danas je to Vatrogasna zajednica Jastrebarsko koju čine vatrogasna društva s područja našega grada. 

-Zajednica brine o strukovnom napretku dobrovoljnih vatrogasnih društava, usklađuje djelovanje vatrogasnih postrojbi na vatrogasnim intervencijama, potiče rad vatrogasne mladeži, organizira vježbe i natjecanja, rekao je u svom govoru na svečanoj sjednici  je Željko Popović, predsjednik jaskanske Vatrogasne zajednice. Vatrogasnu zajednicu grada Jastrebarskog danas čini više od 1900 vatrogasaca, od kojih je 440 operativnih.

Svečanoj sjednici Vatrogasne zajednice Jastrebarsko prisustvovali su brojni gosti i prijatelji, među kojima i predstavnici Hrvatske i Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, predstavnici vatrogasnih zajednica susjednih općina, gosti iz Slovenije, te pokrovitelji proslave, gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel i zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak.

Svečanu sjednicu Vatrogasne zajednice Jastrebarsko svojim su nastupom uveličali članovi brass orkestra DVD-a Petrovina.

I.K.

TAGOVI | VZG Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!