Amfore povezale Gruziju i Jastrebarsko

04.07.2018. Delegacija Grada Jastrebarskog primila je u posjet gruzijskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj gospodina Zazu Kandelakija i poznatog gruzijskog proizvođača kvevri vina gospodina Iraklija Bochoridzea

 Gruzijski gosti posjetili su Jastrebarsko na poziv saborskog zastupnika i predsjednika Odbora za zaštitu okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, kako bi s jaskanskim domaćinima razgovarali o mogućnosti kulturne suradnje dvaju gradova na području vinarstva. Sastanku u Gradu nazočili su gradonačelnik Zvonimir Novosel, zamjenici gradonačelnika Domagoj Šlat i Stipe Bučar, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak i Martina Lukić iz Turističke zajednice Grada Jastrebarskog. 

Gradonačelnik Novosel održao je gostima prezentaciju o Jastrebarskom i potencijalu za strane ulagače, naglasivši kako je Jastrebarsko jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji se u dva navrata našao na listama prestižnog Financial Timesa kao jedan od 10 malih gradova s izuzetno dobrom poduzetničkom i ulagačkom klimom. Dodao je da Jastrebarsko ima i dugu kulturnu i povijesnu tradiciju te predao pismo namjere za daljnjom i jačom suradnjom Jastrebarskog s gruzijskim lokalnim jedinicama i vinarima na području kulture i vinarstva. „S obzirom da su naši krajevi već povezani jednim vrlo konkretnim vidom suradnje, volio bih da se znanja naših i gruzijskih vinara još više promoviraju u kulturnom i gospodarskom smislu. Ovim pismom namjere kojim se i osobno želim više angažirati u smjeru promocije ove suradnje, zamolit ću Vas da nam pomognete u pronalaženju gruzijskog grada sličnog Jastrebarskom kako bismo uspostavili kulturnu suradnju i započeli razgovore o bratimljenju”, naglasio je gradonačelnik Novosel. Veleposlanik Kandelaki zahvalio se na pozivu da posjeti Jastrebarsko i Plešivicu te rekao kako se nada da će gruzijska strana pozitivno odgovoriti na ovaj zahtjev i da će se bratimljenjem s gruzijskim gradom postojeća suradnja dalje razvijati.

Veleposlanik je posjetio i obitelj Ivančić te njihovu tvrtku koja se bavi uvozom kvevri posuda, kao i vinariju obitelji Tomac gdje su kušali vina iz kvevri posuda obitelji vinara Tomac i Šember. „Za sve velike stvari potrebno je vrijeme i danas smo posebno počašćeni što su nas posjetili predstavnici Gruzije. Prošlo je 20 godina otkad je moj otac bio u Gruziji i svojim zanosom i energijom doveo gruzijske kvevri posude u Hrvatsku i time su započeo veliku revoluciju na području Europe i novoga svijeta“, rekao je Antonio Ivančić. Tomislav Tomac bio je zadovoljan novim poznanstvom i razmjenom općenitih informacija s gruzijskim gostima i rekao kako se nada da će u budućnosti moći posjetiti proizvođače kvevrija u Gruziji i tamošnje vinare. „Vina u amforama radimo 10 godina pa imamo dovoljno iskustva da znamo što takva tehnologija daje pozitivnog vinu, a ideja da radimo na taj način je došla iz činjenice da je Gruzija, i uz nju Armenija, kolijevka vinarstva“, objasnio je Tomac.

“Kao gruzijskom veleposlaniku izrazito mi je drago što sam imao priliku posjeti male jaskanske vinare i vidjeti kako proizvode vina gruzijskom kvevri metodom. Mi u Gruziji imamo tradiciju izrade kvevri posuda staru 2000 godina i sretan sam što je naše iskustvo zaživjelo i u drugim krajevima svijeta“, rekao je na kraju svojeg posjeta veleposlanik Kandelaki.
Gospodin Bochoridze zahvalio je na gostoprimstvu i istaknuo je da je njegova vinarija među najvećim gruzijskom proizvođačima vina s godišnjom proizvodnjom od 8 milijuna litara vina. “Sretan sam što vidim kvevri u Hrvatskoj, a vina koja sam kušao su sjajna. Razgovarao sam s kolegama vinarima i mislim da imamo odličan prostor za suradnju. Siguran sam da će naš sljedeći susret biti u Gruziji”, rekao je Bochoridze.

Gradonačelnik Novosel zahvalio je na kraju posjeta gostima na prihvaćanju poziva da posjete Jasku. „Naši prijatelji iz Gruzije nisu slučajno ovdje. Neka najveća imena hrvatskog vinarstva iz našeg podneblja, obitelj Tomac i neki drugi, od prvih su predstavnika vinske scene koji proizvode vina po toj metodi. I zato smo, ne tako slučajno odabrali veleposlanika da posjeti Jasku, da možda učvrstimo te veze. Vjerujem da je ovo pravo vrijeme za suradnju jer naši proizvođači imaju dobra saznanja i iskustva u proizvodnji vina u amforama pa me je jako impresioniralo da su naši gosti iz Gruzije oduševljeni onim što su ovdje kušali“, zaključio je gradonačelnik.

Gruzijski gosti Jastrebarsko su posjetili na poziv saborskog zastupnika i predsjednika Odbora za zaštitu okoliša i prirode, Jaskanca Mihaela Zmajlovića, a koji se S Veleposlanikom sastao ranije istog dana.

I.B.

TAGOVI | Grad Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!