Blagdan Svijećnice u crkvi Preobraženja Gospodnjeg

04.02.2015. U grkokatoličkoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom protekli ponedjeljak 2. veljače proslavljen je blagdan Svijećnice

U ponedjeljak, 2. veljače u crkvi Preobraženja Gospodnjeg svečano je proslavljen blagdan Svijećnice ili kako ga se na istoku naziva Sretenije. Toga dana slavi se događaj iz Evanđelja u kojem su Josip i Marija donijeli dijete Isusa na prikazanje u Jeruzalemski hram, a tamo ih je primio sveti starac Šimun koji je u malom djetetu Isusu prepoznao mesiju i spasitelja.

Blagdan Svijećnice osobito se svečano slavi u grkokatoličkoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom jer se u toj crkvi čuvaju relikvije (djelić tijela) svetog Šimuna koji je za današnje kršćane veliki zaštitnik djece i mladih obitelji i njihova zdravlja. 

Svečanu Službu Božju predvodio je otac Željko Pajić, grkokatolički župnik za grad Karlovac i novoimenovani Žumberački biskupski vikar.  Uz njega su služili o. Nenad Krajačić, župnik iz Pribića, o Gorazd Bastašić iz Mrzlog Polja i vlč. Tomislav Božiček, kapelan jaskanske župe svetog Nikole, a za ovu priliku u Jasku je došao i o. Livio Marijan, kancelar križevačke eparhije. U propovjedi novi vikar istaknuo je važnost žene u svetom pismu te važnost žene i majke u današnjoj modernoj obitelji posebno u odgoju djece.

Po završetku bogoslužja pred oltarom svetog Šimuna domaći župnik Milan Stipić obavio je molitvu i blagoslov djece te se zahvalio svećenicima kao i gradonačelniku i njegovim zamjenicima koji su uz brojne vjernike također sudjelovali na Bogoslužju.

Nakon molitve i blagoslova u punoj crkvi ljudi su se zadržali u ugodnom druženju u župnim prostorijama do kasnih sati.

TAGOVI | Župa Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!