Blagdan Tijelova

31.05.2018. Nakon misnog slavlja u 9 sati u župnoj crkvi sv. Nikole u Jastrebarskom, danas na blagdan Tijelova održana je i tradicionalna Tijelovska procesija

Blagdan je Tijelova, blagdan koji se obilježava četvrtkom nakon blagdana Presvetog Trojstva. Spomen je to na ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak, a obilježavaju ga procesije s Presvetim oltarskim sakramentom.

 U župnoj crkvi Svetog Nikole u Jastrebarskom Svete mise služene su od jutarnjih sati, a nakon Euharistijskog slavlja u 9 sati uslijedila je i tradicionalna Tijelovska procesija koju je predvodio jaskanski župnik prečasni Stjepan Rožanković, a prisustvovao joj je veliki broj vjernika, i već tradicionalno jaskanski vatrogasci u svečanim uniformama.

Svetkovina Tijelova pojavila se u XIII. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširila se u XIV. stoljeću. Augustinska redovnica, sveta Julijana iz samostana kod Liégea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakrament. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. 

Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavio je 1264. bulu, kojom je blagdan Euharistije proširio na cijelu Crkvu.

I.K.

TAGOVI | Župa sv Nikole biskupa Jastrebarsko

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!