Blagdan Velike Gospe

15.08.2014. Marijansko svetište u Volavju danas, na blagdan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, posjetio je veliki broj vjernika i hodočasnika iz cijelog jaskanskog kraja

Na blagdan Velike Gospe u marijanskom svetištu u Volavju uvijek je svečano i lijepo. Već od ranih jutarnjih sati u Volavje dolazi veliki broj vjernika i hodočasnika iz cijelog jaskanskog kraja. 

Posebno svečano bilo je na središnjem euharistijskom slavlju u 11 sati kojem je prisustvovao veliki broj mještana Volavja i njihovih gostiju iz okolnih naselja.

Uoči mise već po tradiciji održana je velika procesija s kipom Majke Božje Snježne, praćena limenom glazbom DVD-a Petrovina, koja od zdenca u centru Volavja dolazi do crkve Majke Božje Volavske. 

Sama crkva bila je premala da primi sve vjernike, pa su mnogi svetu misu pratili u dvorištu crkve.

Centralnu misu u 11 sati predvodio je mons. Nedjeljko Pintarić, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu, zajedno s ostalim svećenicima, među kojima je bio i desinečki župnik vlč. Petar Ribarić i naravno domaćin, vlč.Gojislav Kovačić.

Uz mnoštvo vjernika tu su i neizbježni licitari, pečenjari među kojima su najvredniji domaći vatrogasci koji kotlovinu pripremaju već od jutarnjih sati, jer osim domaćih ljudi ovo vrsno pečenje mnogi hodočasnici ponesu i svojim kućama.  

Na današnji dan 15. kolovoza slavimo Veliku Gospu, svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Prema katoličkoj teologiji Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII, 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i samo kršćanstvo. Mnogi crkveni oci i sveci, poput svetog Bernarda i svetog Antuna Padovanskoga, kroz stoljeća su razmatrali i pisali o Marijinu uznesenju na nebo, njezinom rođenju za život vječni. 

Od petoga stoljeća kršćani slave završetak Marijina zemaljskog života zbog njezina posebnog dioništva u životu i djelovanju Isusa, našeg Spasitelja. Marija uzeta tijelom i dušom u nebesku slavu znak je nade Crkvi na putu zemaljskom, kako to ističe današnje Predslovlje: "Danas si na nebo uznio Djevicu Bogorodicu, početak i sliku konačnog savršenstva tvoje Crkve i putokaz nade i utjehe tvome putničkom narodu. Ti nisi dao da trune u grobu ona koja je iz svoga krila rodila utjelovljenog Sina tvoga, začetnika svakog života".

TAGOVI | Blagdan Velike Gospe | Volavje

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!