Blagdan Velike Gospe

15.08.2017. Blagdan Velike Gospe, svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije danas je svečano proslavljen u marijanskom svetištu u Volavju

Blagdan Velike Gospe u marijanskom svetištu u Volavju proslavio je  veliki broj vjernika iz cijelog jaskanskog kraja. 

Najsvečanije je bilo na misi u 11 sati, kada je već po tradiciji održana velika procesija od zdenca u centru Volavja, do crkve Majke Božje Volavske.. Centralnu misu u 11 sati predvodio je Jaskanac vlč. Ivan Bingula.
U procesiji i na svetoj misi među brojnim vjernicima bio je i zamjenik jaskanskog gradonačelnika Stipe Bučar.

Na ovaj dan u Volavju se održava i pučko proštenje s brojnim licitarima i štandovima s raznolikom ponudom. Vatrogasci Volavja za svoje sumještane i goste pripremili su pak tradicionalnu kotlovinu kojom se neki počaste na proštenju a drugi je pak odnosi kući. 

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije ujedno je i državni blagdan koji se diljem Hrvatske tradicionalno obilježava 15. kolovoza, kada će mnoštvo vjernika hodočastiti u marijanska svetišta.

Prema katoličkoj teologiji, Kristova majka Marija uznesena je dušom i tijelom na nebo. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je 1. studenog 1950. papa Pio XII. Službenom proglašenju prethodila je duga tradicija slavljenja, stara kao i samo kršćanstvo.

Na blagdan Velike Gospe mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna marijanska svetišta, a svetkovina se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi.
I.K.

TAGOVI | Volavje

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!