Blagoslovljen kip biskupa Borkovića u Domagoviću

06.11.2017. Nakon euharistijskog slavlja u Domagoviću je jučer pred velikim brojem mještana i vjernika iz cijelog jaskanskog kraja varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak blagoslovio kip biskupa Martina Borkovića

Nakon što je u ožujku ove godine u Domagoviću otkriven spomenik biskupu Martinu Borkoviću, župnik Gojislav Kovačić najavio je tom prilikom blagoslov kipa na jesen ove godine. 

 Iako se očekivao dolazak kardinala Bozanića koji je trebao kip blagosloviti, spriječen bolešću u Domagović je jučer došao njegov izaslanik mons. Josip Mrzljak biskup Varaždinske biskupije, koji je predvodio veliko euharistijsko slavlje održano pred velikim brojem mještana i njihovih gostiju, te svećenika jaskanskog dekanata, zagrebačke i varaždinske biskupije, te pavlina iz Svetog Petra u šumi. Biskupa Mrzljaka u Domagoviću su dočekali članovi jaskanskih Kud-ova u narodnim nošnjama, puhački orkestar, te gradonačelnik Zvonimir Novosel sa svojim zamjenicima, saborski zastupnik Mihael Zmajlović, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak i potpredsjednik Gradskog vijeća Jastrebarsko Filip Tončić, a riječi dobrodošlice biskupu je uputio predsjednik mjesnog odbora Dario Borković.

Potom je u velikom šatoru služeno euharistijsko slavlje na početku kojeg je pismo kardinala Bozanića mještanima Domagovića i župe Petrovina pročitao vlč. Ivica Budinšćak.

Prisutne je pozdravio i jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel koji je i ovom prilikom istakao veliki značaj biskupa Borkovića koji je svojim djelovanjem uvelike zadužio hrvatski narod, ali i jaskanski kraj i svoj  rodni Domagović.

 O životnom putu i djelima biskupa Borkovića u svojoj je propovijedi govorio biskup Mrzljak, koji se posebno osvrnuo na Borkovića kao najznačajnijeg pavlina u Hrvatskoj.  Naime, Martin Borković bio je general pavlinskog reda, a godine 1667. izabran je za zagrebačkog biskupa, a 1686. car Leopold I. imenovao ga je kalačko-bačkim nadbiskupom i mitropolitom. Godine 1687. Hrvatski sabor, na njegov prijedlog, jednoglasno je proglasio sv. Josipa zaštitnikom hrvatskoga kraljevstva.

Na kraju misnog slavlja vlč. Gojislav Kovačić još jednom je zahvalio svima koji su pomogli i pridonijeli postavljanju spomenika biskupu Martinu Borkoviću u Domagoviću, a posebno je zahvalio gradonačelniku Zvonimiru Novoselu koji je prepoznao biskupov povijesni značaj kao svećenika, znanstvenika i čovjeka koji je svakako zaslužio spomenik u rodnom Domagoviću.

Potom je biskup Mrzljak blagoslovio i sam kip biskupa Borkovića koji krasi mali trg ispred područne škole i vatrogasnog doma u Domagoviću.
I.K.

TAGOVI | Grad Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!