Bogat program za Dan Europe

10.05.2018. Dan Europe - 9. svibnja, Zagrebačka županija obilježila je središnjom svečanošću u Jastrebarskom

Pod sloganom „Ponosan na kulturnu baštinu“, nakon uvodnoga dijela održanog u prostorijama Glazbene škole Jastrebarsko, koju čeka energetska obnova europskim novcem, bogat kulturno-zabavni program održan je u perivoju dvorca Erdödy i u zgradi nekadašnje žitnice, koja je zahvaljujući projektu „Probuđena kulturna baština“ također uređenima europskim novcem.

„Biti dijelom Europske unije nije samo mogućnost korištenja određenih pogodnosti i sredstava, što je najčešće razmišljanje, već i davanje, kako bi EU bila raznolika. Upravo kulturno bogatstvo predstavlja veličinu i snagu Europske unije. Jaska je ponosan kraj kulturne baštine i mnogih znamenitih ljudi koji su kroz povijest gradili ovaj grad, ali i Hrvatsku, kako bismo danas doista mogli biti ponosni dionici europskoga društva“, rekao je gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel.

Proslavi Dana Europe prisustvovala je i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan. Rekla je da se u Hrvatskoj, pet godina nakon njezina ulaska u Uniju, čuju tonovi skepticizma.
„Jesmo li ulaskom u EU izgubili svoj identitet?! Apsolutno ne! Europska unija je unija vrijednosti, najdemokratskija zajednica na svijetu. Europska unija je ta koja promiče različitosti i stoga je najljepši slogan kojega je mogla izabrati ’zajedništvo u različitosti’“, rekla je Borzan.

Saborski zastupnik i vijećnik u Skupštini Zagrebačke županije Mihael Zmajlović također je rekao da je Europa ujedinjena u različitostima i stoga je, naglasio je, očuvanje kulturne baštine izuzetno važno.
„Bitno je da svaka zemlja EU zadrži svoj vlastiti identitet, a to je moguće jedino tako da se očuva kulturna baština. Stoga europski novac usmjeren za tu namjenu treba iskoristiti na pametan način“, rekao je Zmajlović dodavši da je Hrvatska oduvijek pripadala Europi i da europski put, unatoč nekim razmišljanjima da je to pogrešan put, i dalje treba slijediti.

U ime Županije prisutne je pozdravila zamjenica župana Nadica Žužak.
„Ova manifestacija je prilika da se osvrnemo na uspješno provedene europske projekte. Zagrebačka županija je aktivan sudionik u procesima pripreme, prijave i provedbe projekata koji se financiraju europskim sredstvima. Ovoga trenutka u provedbi imamo projekte vrijedne 25 milijuna kuna, projekti vrijedni 17,5 milijuna kuna čekaju odobrenje, a projekti vrijedni gotovo 50 milijuna kuna spremni su za prijavu za europska sredstva. Kada tome dodamo projekte gradova i općina te županijskih tvrtki, kao i tvrtki koje posluju u gradovima i općinama, dolazimo do puno veće i značajnije brojke“, rekla je zamjenica Žužak, spomenuvši i projekte Regionalne razvojne agencije.
„Za potrebe obrtnika, poduzetnika, poljoprivrednika, Regionalna razvojna agencija prijavila je projekte vrijedne 700 milijuna kuna, od čega je povrat sredstava iznosio 350 milijuna“, rekla je zamjenica.

U sklopu proslave Dana Europe upriličen je, uz ostalo, nastup kulturno-umjetničkih društava, održana je prezentacija narodnih nošnji s prostora županije, promenadna šetnja povijesnih osoba iz javnog života te je predstavljena tradicionalna „Cvetkovačka iža“ i nekadašnji način života u njoj. Također, Perivojem su prodefilirale Svetojanske mažoretkinje u uniformama i KUD-ovi u narodnim nošnjama, a u svečanim odorama jaskanski vatrogasci i lovci. S posjetiteljima perivoja družili su se Vitezovi Zelingradski, a program je završio koncertom Mie Dimšić.

Grad Jastrebarsko ovom prilikom zahvaljuje svima na pomoći oko organizacije ove manifestacije, naročito vrijednim jaskanskim vatrogascima i lovcima koji su uvijek od pomoći, a koji su za sve posjetitelje pripremali ukusne i izvorne gastronomske delicije.

TAGOVI | Grad Jastrebarsko | Zagrebačka županija

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!