Desinec ima monografiju

11.12.2015. Protekle srijede 9. prosinca u vatrogasnom domu u Donjem Desincu promovirana je knjiga Zdenka Vukovića Cene "Desinec za dušu"

Ono što nemaju mnogo veće sredine, Desinec je uspio napraviti. Prekrasnu monografiju pod nazivom "Desinec za dušu" napisao je Zdenko Vuković Cena, uz pomoć Desinčaka koji nisu žalili ni truda, ali ni novaca, da se podiče svojim mjestom koje doista svojom bogatom poviješću, a nadasve sadašnjošću to doista i zaslužuje.

 Tu prije svega treba spomenuti župu sv. Ivana Krstitelja i KUD Desinec kao izdavače, ali i brojne Desinčake, od inicijatora i idejnog začetnika ovog velikog projekta Juru Galovića, do  desinečkog župnika vlč. Petra Ribarića, Stjepana Puhara, Snježane Dugić, Stjepana Galovića, Dragutina Volarića, Petra Španića, te nekolicinu najstarijih mještana Desinca  koji su bili autoru knjige vrijedan izvor informacija. 

Na samoj promociji okupio se veliki broj mještana Desinca, njihovih prijatelja i gostiju koji nisu krili oduševljenje i radost što je Desinec nakon stotinu godina dobio svoju monografiju. Naime, prije 100 godina izdana je prva knjiga o Desincu poznatog hrvatskog arhivara i povjesničara Emilija Laszowsakog, pod nazivom "Povijest Desinca i Prhoća", koja je uvelike pomogla Vukoviću u pisanju ove monografije. Sama knjiga odlično je koncipirana u desetak poglavlja, i osim povijesti obuhvaća ljude i običaje, školstvo, crkvenu povijest i župne aktivnosti, vatrogasna i kulturno umjetnička društva, znamenitosti mjesta, domovinski rat, te sportske i ostale aktivnosti u Desincu. 

Zdenko Vuković Cena izuzetan je i pedantan istraživač za kojeg su i naoko nevažne sitnice od velike važnosti. Stoga je ova knjiga ogledan primjer kako jedno malo mjesto, ako ga se pomno istraži, posjeduje bezbroj dragocjenih vrijednosti bez kojih naš kraj, ali i naša domovina ne bi bila ono što danas jest. 

Generacijama koje tek dolaze ova će monografija biti veliki poticaj da nastave i nadopunjuju desinečku povijest i njegove vrednote, što su posebno naglasili gotovo svi govornici na promociji knjige. A govorili su vlč. Petar Ribarić, Stjepan Puhar, Juro Galović, Pero Rogan, mons. Josip Baloban, novinar Slavko Cvitković, jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel, i na kraju autor knjige Zdenko Vuković Cena.

Svojim nastupom promociju knjige "Desinec za dušu" uveličali su članovi KUD-a Desinec, VA Gouriena  i tamburaški sastav  Gospodari tambura.
Ivica Krčelić

TAGOVI | KUD Desinec | Zdenko Vuković Cena | Župa Desinec

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!