Dobra energija dolazi u Grad Jastrebarsko

10.09.2020. Grad Jastrebarsko jedan je od deset hrvatskih gradova koji će biti stanica prve nacionalne turneje Dobra energija kojoj je cilj pružiti podršku gradovima i njihovim građanima u realizaciji projekata korištenja obnovljivih izvora energije

Turneju će organizirati i provesti Zelena energetska zadruga u suradnji s Gradom Jastrebarsko, a tom prilikom biti će potpisana i Deklaracija dobre energije kojom Grad postaje pionir energetske tranzicije i borbe protiv klimatskih promjena.
„Građani nas mogu podsjetiti dana 14.09.2020. od 16h na lokaciji Perivoju dvorca Erdödy na našem promotivnom štandu gdje će moći saznati kako postaviti solarne panele na svoje krovove, udružiti se sa susjedima u energetsku zadrugu i sudjelovati u velikim solarnim projektima u Hrvatskoj.“ izjavila je Melani Furlan, članica organizacijskog tima.
“Iz aktivne suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave posljednjih godina poznato nam je da i među građanima i među ključnim lokalnim i regionalnim dionicima postoji značajan interes za projekte obnovljivih izvora energije (sunčana energija, agrobiomasa), no i jednima i drugima potrebna je dodatna podrška u njihovom oblikovanju i realizaciji. Ovom turnejom idemo istražiti kako tu podršku možemo osigurati u što više gradova u Hrvatskoj” objasnila je Hajdana Rukavina, članica organizacijskog tima.
„U Hrvatskoj od ranih 90-ih raste trend smanjenja opskrbljenosti vlastitom energijom, a predviđa se da će se on u budućnosti nastaviti. Očekivana posljedica toga bit će veća potreba za uvozom energije. Paradoksalno, Hrvatska ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije – kada je u pitanju samo sunčeva energija, pri vrhu je europske ljestvice s prosječnih 2.600 sunčanih sati godišnje. Poticanje vlastite opskrbljenosti energijom zato je sve važnije, a aktivna uloga jedinica lokalne i regionalne samouprave u tome je ključna,“ poručuju iz organizacijskog tima.
U suradnji s partnerima i lokalnim izvođačima, Zelena energetska zadruga građanima nudi rješenje za realizaciju sunčanih elektrana na krovovima obiteljskih kuća. Rješenje koje nudi je neovisno od državnih poticaja, a građanima osigurava pristup povoljnoj i kvalitetnoj opremi, uz kontinuiranu podršku i pristup informacijama.
„Brojni zeleni projekti koje grad provodi dokaz su da su Jaska i njeni građani osviješteni te da prepoznaju važnost obnovljivih izvora energije, naravno s ciljem očuvanja prirode za generacije koje tek dolaze. Međutim, uz samu želju da nešto promijenimo i damo doprinos našoj Planeti, za projekte ovakvog tipa potrebna su i značajna ulaganja. Edukacije su dobra stvar jer putem istih građani imaju priliku prikupiti što više informacija na koji način i kako najlakše realizirati projekt na svojem domu. No, nadam se da će i povratna informacija o zainteresiranosti samih građana za ovakve projekte doprinijeti novim i većim subvencijama, kako od Države tako i od Europske unije“, poručio je gradonačelnik, Zvonimir Novosel.
Turneja Dobra energija krenula je 7. rujna iz Varaždina, nakon čega će se nastaviti u Vrbovcu, Karlovcu, Velikoj Gorici, Križevcima, Jastrebarskom, Poreču, Pazinu, Rovinju te završiti 18. rujna u Puli. U svakom gradu predviđen je dio programa za savjetovanje predstavnika grada i ključnih gradskih dionika te dio programa predviđen za savjetovanje građana, tijekom kojeg će građani moći saznati sve o uspješnoj realizaciji projekta male sunčane elektrane na vlastitom domu. Više informacija ovdje.
Turneja Dobra energija održava se u sklopu projekata Akcelerator za gradove i 1.000 sunčanih krovova financiranih od strane EIT Climate KIC-a, projekta AgroBioHeat financiranog iz EU programa Obzor 2020 te Programa Ruralnog razvoja sufinanciranog sredstvima Europske unije.
Sve aktivnosti turneje Dobra energija bit će organizirane u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama uvedenim zbog pandemije COVID-19.

GJ

TAGOVI | Grad Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!