Ekipa emisije "Vita Jela, zelen bor" posjetila vatrogasce Cvetkovića

05.05.2016. DVD Cvetković osnovano je davne 1893. godine i do danas nije prestalo sa radom, a u povodu sv. Florijana ovo prelijepo jaskansko naselje i njihov vatrogasni dom posjetila je kamera HTV-a, točnije emisije "Vita Jela, zelen bor"

TV prilog emitirao se na samo Florijanovo jutro na prvom programu, a što su o ovom vrlo organiziranom i odgovornom vatrogasnom društvu rekli u emisiji prenosimo u cijelosti:
Novinarka: ’’Za kraljevanje Franje Josipa I. i banovanja Dragutina grofa Khuena Hedervarya sagrađen je ovaj vatrogasni dom?
Mladen Boričević: Osnutkom samog DVD-a, osnovana su i tijela DVD-a, to su bili: ajmo reć’ po starinski, penjači, štrcalji, trubači. U ono vrijeme požar se uzbunjivao, dakle kad je nastao požar uzbunjivalo se putem crkvenih zvona i putem trube i bicikla. Nije bilo drugog načina. Trubač, koji je bio uvijek spreman, kod požara je uzbunjivao vatrogasce.

Vatrogasci su došli do svojeg doma, uzeli su naprave i sve do ’35 godine te naprave su vukli konji.

Marko: Ovo iza nas je ručna štrcaljka iz 1895. godine. Na njoj su istovremeno 6 vatrogasaca pumpala i pomoću nje su gasili požar. Vukla je vodu iz bunara, zdenca, potoka, čega god gdje je bila blizu voda i pumpali su, gasili su kuću, štalu, šta je već trebalo.

Novinarka: 2016. u gašenje požara se kreće nakon dojave o požaru koja SMS porukom stiže u sekundi.
Boričević: Živimo brže, bez obzira što je većina vatrogasaca zaposlena, izlazi se u kratkom vremenu, a prijašnje su bili većinom poljoprivrednici, bili su doma, bilo je lakše i u ovom domu iza nas se odvijao kompletan život našeg naselja.  Nekad se i ručno gasilo, i kantama i na sve moguće načine samo da se ugasi požar. Danas je to moderna oprema i odradimo to ono što bi rekli vatrogasci u vremenskom razdoblju koje je potrebno da se ugasi požar.

Novinarka: Dragovoljno društvo Cvetković broji gotovo 180 članova?
Boričević: Svi naši vatrogasci imaju liječničke preglede, imaju specijalnosti, znači svi su školovani. Prije su ljudi bili isto školovani ali nisu prolazili kroz takve obuke kao što su sad. Kad se dođe na teren, mogu reći da nas svugdje doživljavaju, nego praktični smo osigurani na neki način od svih kao službene osobe i nemamo nikakvih problema što se tiče terena. Jedini je problem što možemo reći, ovaj, novi zakon o Udrugama, je donio neke malo izmjene tako da je još uvijek tu, s obzirom da smo mi dobrovoljno vatrogasno društvo, znači nismo profesionalci. Nitko u našem DVD-u nije profesionalac, pa se snalazimo za financijska sredstva na sve moguće načine. Sad su nam, ja ću reći, ne pogoršali nego povećali papirologiju

Novinarka: U ovih 120 godina koliko postoje mjenjali su se zakoni, vladari, a oni su kao društvo opstali. Pod zaštitom sv. Florijana čuvaju tradiciju i čine stup društvenog i kulturnog uređenja ovog mjesta.

Emisija Vita Jela, zelen bor emitirana je na sam blagdan svetog Florijana a možete ju pogledati na linku:

http://www.hrt.hr/enz/vita-jela-zelen-bor/333617/

TAGOVI | DVD Cvetković

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!