GRAD I NK VINOGRADAR NISU U NIKAKVOM SPORU!

01.03.2018. NK Vinogradar treba razlučiti interese kluba od interesa privatne osobe, rekao je danas na konferenciji za novinare jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel obratio se novinarima s ciljem ispravnog informiranja medija i javnosti, te ispravka netočnih navoda iznesenih na konferenciji za novinare održanoj 26. veljače u organizaciji NK Vinogradar. Kao razlog reagiranja, gradonačelnik Novosel je naveo kako se u slučaju NK Vinogradara ne radi o nečijoj privatnoj tvrtki već udruzi koju Grad svake godine financira proračunskim novcima, te apelirao na vodstvo NK Vinogradara da razluče što su interesi kluba, a što su interesi privatne osobe, te da sportski rezultati i članovi kluba budu na prvom mjestu.
-Izjave da Grad Jastrebarsko želi likvidirati NK Vinogradar su potpuno neutemeljene i neistinite. U sklopu konferencije za novinare koju je organizirao NK Vinogradar to ničim nije bilo potkrijepljeno, dapače i sami su istaknuli ono što je jedino pravno moguće, a to je da jedino Skupština može odlučiti o likvidaciji kluba. NK Vinogradar je udruga, nije privatno vlasništvo gospodina Ivana Rubinića, stoga apeliram na vodstvo kluba, njegova tijela i skupštinu da u svojim postupcima ne budu instrumentalizirani interesima privatne osobe – istaknuo je gradonačelnik Novosel naglasivši kako Grad Jastrebarsko i NK Vinogradar nisu u nikakvom sporu i sve svoje odnose imaju uredno ugovorno regulirane, a Grad nije niti ne može utjecati na vođenje kluba.

Cijelu ovu situaciju uzrokovao je zahtjev gospodina Ivana Rubinića podnesen Gradu, čija je tvrtka DIR glavni sponzor kluba, da mu se kao privatnoj osobi prizna pravo vlasništva na nekretninama u Mladini u vlasništvu Grada, ili povrat ulaganja u svlačionice, tribine, buffet, VIP ložu i ogradni zid na igralištu u Mladini u iznosu od 7.364.238,94 kune. Gospodin Rubinić pravo vlasništva ili isplatu navedenog iznosa potražuje od Grada Jastrebarskog uz tvrdnju da mu je skupština kluba NK Vinogradar priznala iznos ulaganja kao tražbinu, te da je ishodio rješenje o izvedbenom stanju, odnosno legalizirao objekte izgrađene u Mladini.
Gradonačelnik Novosel je istaknuo kako takav zahtjev smatra neopravdanim i pozvao se na odredbu članka 32. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama gdje je izričito propisano da rješenje o izvedenom stanju nema pravnih učinaka na vlasništvo i druga stvarna prava na zgradi za koju je doneseno i zemljište na kojem je ta zgrada izgrađena. Uostalom, da je gospodin Rubinić stekao pravo vlasništva tim rješenjem, kako se tvrdilo na konferenciji za novinare koju je organizirao NK Vinogradar, onda ne bi podnosio Gradu zahtjev za mirno rješenje spora, a zatim i tužbu sudu radi utvrđenja prava vlasništva i upisa u zemljišne knjige radi isplate iznosa od 7.383.553,03 kn (iznos naveden u tužbi), već bi se uknjižio u zemljišnim knjigama temeljem tog rješenja, što ne može jer istim nije stekao pravo vlasništva.

Mediji su s konferencije za novinare NK Vinogradara prenijeli informaciju kako je gospodin Ivan Rubinić "sve što je sagradio u Mladini donirao NK Vinogradaru na 99 godina" (SN, 28.2.2018.). Ne ulazeći u pitanje izvora sredstava i kako su se ta ulaganja prikazivala u financijskim izvještajima kluba, gradonačelnik Zvonimir Novosel je konstatirao kako i ta informacija pokazuje potpunu neopravdanost zahtjeva da Grad Jastrebarsko za možebitnu donaciju prizna pravo vlasništva ili Ivanu Rubiniću vrati uložena sredstva. Uostalom, nije moguće darovati odnosno donirati nešto na 99 godina jer ugovorom o darovanju darovatelj mora svoju imovinu umanjiti, a daroprimcu se mora darovanjem njegova imovina povećati. Osim toga, budući da je darovanje besplatan pravni posao, što znači da se za činidbu ne traži, niti se može tražiti protučinidba, pitanje je kako je skupština NK Vinogradara na svojoj sjednici održanoj 18. lipnja 2013. prihvatila procjenu stalnog sudskog procjenitelja, te je kao takvu priznala Ivanu Rubiniću iznos ulaganja kao njegovu tražbinu.
-Budući da se ozakonjenjem ne stječe pravo vlasništva nad izgrađenim i ozakonjenim objektima, to proizlazi da je Ivan Rubinić dao NK Vinogradaru na rok od 99 godina nekretnine koje nisu njegovo vlasništvo. Iste one nekretnine za koje NK Vinogradar već ima zaključen ugovor o korištenju s Gradom Jastrebarsko, a zatim i sa Sportskom zajednicom grada Jastrebarskog – istaknuo je gradonačelnik Novosel.
Na kraju je gradonačelnik istaknuo kako svatko ima pravo tražiti pravdu sudskim putem, ali da Grad nije u nikakvom sporu s klubom kojeg redovito financira, te apelirao na vodstvo NK Vinogradara da analiziraju i razluče što su interesi kluba, a što su interesi privatne osobe. Također, upozorio je na instrumentalizaciju kluba koji medijima i javnosti šalje neistinite informacije uime privatne sobe za koju sami tvrde da su "kao spojene posude". I
zjave da se klub želi likvidirati su potpuno neosnovane i neistinite.
Posebno neprimjerena i opasna je izjava predsjednika NK Vinogradara, gospodina Miljenka Pavlakovića koji je na konferenciji za novinare izjavio da: "Antagonizam se želi stvoriti na ovom prostoru gdje djeca u školi komentiraju određena zbivanja oko nogometnog kluba, oko gospodina Ivana Rubinića", pogotovo zbog toga jer se radi o predsjedniku kluba u kojem ta djeca treniraju, ali i gradskom vijećniku – istaknuo je gradonačelnik Novosel.

I.B.

TAGOVI | Grad Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!