Gradsko vijeće reklo NE privatizaciji jaskanske vojarne

20.12.2019. Većina gradskih vijećnika, uz protivljenje oporbenog HDZ-a i Mosta nezavisnih lista, usvojila je na sjednici Vijeća održanoj u srijedu 18. prosinca Zaključak kojim Gradsko vijeće traži od Ministarstva državne imovine da bivšu jaskansku vojarnu dodijeli Gradu Jastrebarskom

Na samom početku sjednice gradski vijećnik Leon Bastašić (SDP) zatražio je dopunu dnevnog reda s prijedlogom Zaključka kojim Gradsko vijeće traži od Ministarstva državne imovine da sukladno Zakonu o upravljanju državnom imovinom u najkraćem mogućem roku odluči o zahtjevu Grada Jastrebarskog radi upisa prava vlasništva na nogometnom igralištu i zgradi svlačionice u bivšoj vojarni.

Tome su se usprotivili vijećnici iz redova HDZ-a, a podržao ih je i Roman Rodić iz Mosta nezavisnih lista, a sve zbog toga što se na ovu temu nisu imali prilike pripremiti. Zatražili su stanku nakon koje je većina u Vijeću ipak uvrstila ovu aktualnu temu na dnevni red. Nakon poduže rasprave u kojoj se oporba i dalje suprotstavljala donošenju prijedloga Zaključaka, iako ih je gradonačelnik Novosel upoznao sa svime što je poduzeo da dio prostora jaskanske vojarne ne dođe u privatne ruke.

Naime, iz njegovog izlaganja vidljivo je da su nakon podnošenja zahtjeva Grada Jastrebarskog za prijenos prava vlasništva nad prostorom bivše vojarne, sva postupanja Grada usuglašavana s predstavnicima Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i Ministarstvom državne imovine. Međutim Ministarstvo je postupalo suprotno tim dogovorima i dio prostora želi predati u vlasništvo Nogometnog kluba Vinogradar, iako prema Zakonu u upravljanju državnom imovinom pravo vlasništva mogu upisati jedino jedinice lokalne samouprave na čijem se području nekretnine nalaze, odnosno pravne osobe kojih je jedinica lokalne samouprave osnivač. NK Vinogradar to nije, nego je udruga građana i ne postoji pravna osnova da bi se tretirala na bilo koji drugi način. Ovakvo ponašanje Ministarstva i ministra ukazuje, ili na nepoznavanje Zakona, ili na njegovo kršenje da bi se nekome pomoglo da se materijalno okoristi. Naime, kako se moglo čuti na sjednici Vijeća, NK Vinogradar duguje privatnoj osobi preko 6 milijuna kuna i postoji realna mogućnost da dio prostora jaskanske vojarne prijeđe u privatne ruke. Koliko god ova tema bila aktualna, vijećnici HDZ-a, a zanimljivo zajedno s njima i Roman Rodić, koji je u nekoliko navrata na Gradskom vijeću povlačio temu jaskanske vojarne, sada su najednom totalno neinformirani i ne mogu o tome odlučivati.

No, većina gradskih vijećnika nije prihvatila njihove argumente i usvojila Zaključak kojim se traži da se Ministarstvo u najkraćem roku očituje o zahtjevu Grada, a koji će gradske službe po hitnom postupku uputiti na adrese Ministarstva državne imovine i drugih nadležnih institucija na daljnje postupanje.

I.K.

TAGOVI | Grad Jastrebarsko | Gradsko vijeće

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!