HDZ blokirao 50 milijuna kuna namijenjenih poduzetnicima i poljoprivrednicima

17.02.2018. Gotovo 50 milijuna kuna bespovratnih sredstava koje svake godine dobiju gradovi i općine, poduzetnici i poljoprivrednici na području Zagrebačke županije ove godine je blokirano zbog samovolje koju HDZ i njegovi partneri provode u Skupštini Zagrebačke županije

Žalosno je da svoju silu treniraju na građanima, poduzetnicima i poljoprivrednicima koji zbog toga ispaštaju. Više od tisuću različitih korisnika koji su očekivali ova sredstva kako bi pokrenuli proizvodnju, zaposlili ljude, kupili strojeve i opremu sada na ove novce ne mogu računati – komentirao je župan Stjepan Kožić okolnosti koje su se zbile na sjednici Skupštine Zagrebačke županije u četvrtak 15. veljače, kada je morao povući s dnevnog reda programe razvoja iz područja gospodarstva, komunalne infrastrukture, poljoprivrede te pripreme i provedbe projekata koji će se financirati iz europskih fondova.
-Svih dosadašnjih godina raspisivali su se natječaji i javni pozivi, a sada HDZ to želi promijeniti na način da oni budu ti koji donose odluku. Osim gramzivosti i eventualnih manipulacija u takvom zahtjevu HDZ-a ne vidim nikakvu logiku niti zakonsku opravdanost. Zagrebačka županija je u jedna od najuspješnijih županija u Hrvatskoj i baš prije nekoliko dana je među 194 predložena kandidata iz zemalja srednje i jugoistočne Europe osvojila nagradu za doprinos razvoju poduzetništva. Za to su upravo zaslužni ovi natječaji i podrška koju župan Kožić već 17 godina daje poduzetnicima i poljoprivrednicima - izjavio je Mihael Zmajlović (SDP), naglasivši kako je HDZ prije dva mjeseca uspio putem smicalica i kroz političku trgovinu preokrenuti većinu u Skupštini Zagrebačke županije, ali im ne uspijeva slomiti župana Kožića koji im se odlučno suprotstavlja.
Na temelju spomenutih programa raspisuju se natječaji i javni pozivi namijenjeni poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima, udrugama, gradovima i općinama, a do sporne situacije je došlo kad su HDZ, HSU-a, HSLS-a i Bandić Milan 365 – stranka rada i solidarnosti inzistirali na tome da oni odlučuju o provedbi ovih programa. Intencija HDZ-a i njihovih partnera je da preuzmu ovlasti izvršne vlati koje nisu u skladu sa Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi.
U spomenutih gotovo 50 milijuna kuna nalaze se bespovratna sredstava koja Zagrebačka županija planira dodijeliti gradovima i općinama za realizaciju projekata u gospodarstvu, poljoprivredi, prometu i komunalnoj infrastrukturi. Također, tu su i bespovratna sredstava za poticanje razvoja poduzetništva, kao što su potpore za početak poslovanja i za žene poduzetnice, kapitalne pomoći za povećanje konkurentnosti za proizvodne i neproizvodne djelatnosti. Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava trebao je ići i za prijavu programa i projekata za financiranje izgradnje i uređenja infrastrukture, a potpore su predviđene u područjima poljoprivrede, ruralnog razvoja, šumarstva, ribarstva, lovstva, pčelarstva i dr.
Nažalost, umjesto da kao i svake godine ova sredstva završe tamo gdje bi kroz javne pozive trebala završiti – kod korisnika, ona su sada taoci nove većine u Skupštini Zagrebačke županije koju je okupio HDZ, a koja ne želi dozvoliti županu Stjepanu Kožiću da raspiše natječaje kao što se radilo svih proteklih godina, uostalom kako to čine i sve ostale županije u Republici Hrvatskoj.

FOTO: Zagrebačka županija

TAGOVI | Zagrebačka županija

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!