HDZ i u Zagrebačkoj županiji više od svega voli nekretnine

22.01.2021. Saborska zastupnica SDP-a Ivana Posavec Krivec na današnjoj konferenciji za medije u Hrvatskome saboru prozvala je župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića i predsjednika Skupštine Zagrebačke županije i zastupnika HDZ-a Matu Čička za političku trgovinu i zloporabu položaja

Nije Žinićeva priča izoliran slučaj u Hrvatskoj, tako već godinama funkcioniraju HDZ i njihovi partneri. Pozivam premijera Plenkovića da ispita slučajeve političke trgovine i osobne koristi u Zagrebačkoj županiji koju vode HDZ-ov predsjednik Županijske skupštine i saborski zastupnik Mato Čičak i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, a ne da opet prođe pet godina dana pa da moram reći – predsjedniče Vlade, govorila sam Vam, poručuje Ivana Posavec Krivec
„Želimo jasne odgovore na pitanja je li protuzakonita legalizacija nekretnine HDZ-ovog istaknutog političara do koje je došlo samo zbog pritiska medija za premijera prihvatljiva praksa u Hrvatskoj te trebaju li se novcem građana kupovati privatne kuće? Je li se i u slučaju Zagrebačke županije ponovno pokazuje da su HDZ-u više od domovine, više od javnog interesa i više od minimuma političkog morala – draže nekretnine. Voljela bih da premijerovi radari prorade i da ne moramo čekati sljedeći potres ili pandemiju da se otkriju malverzacije s nekretninama koji tek potom odstupaju sa svojih, doduše jedino, stranačkih dužnosti“, ukazuje Posavec Krivec.
Podsjetimo, dvije su priče u posljednjih nekoliko mjeseci obilježile Zagrebačku županiju – jedna je afera s legalizacijom kuće saborskog zastupnika Mate Čička, a druga je kupnja privatne obiteljske kuće, u koju se treba preseliti Hitna medicina na području Zagrebačke županije.

Mato Čičak, zastupnik u Hrvatskome saboru, predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije i tajnik Hrvatske demokratske zajednice, koji je u Hrvatski sabor ušao kao zamjena za Dražena Barišića, nakon što je velikogorički gradonačelnik završio u pritvoru, vrlo brzo se našao i sam u središtu priče. Nakon što se njegova priča o bespravno sagrađenoj kući našla u javnosti, te Državni inspektorat pokrenuo dva upravna inspekcijska spora, a Državna geodetska uprava pokrenula prekršajni postupak, Čičak koristi svoju poziciju saborskog zastupnika i predsjednika Županijske skupštine i u rekordnom roku, predaje zahtjeve za upis u zemljišne knjige i katastar, kako bi „popeglao“ stanje svoje imovine. Ono što je u priči najzanimljivije jest da je Čičak uspio u samo tri sata dobiti sve potrebne papire za postupak koji za običnog građanina u prosjeku traje znatno dulje. Jednako tako je zanimljivo da legalizacija nelegalnih Čičkovih objekata izvršena na temelju zahtjeva koji je izmijenjen na protuzakonit način, odnosno na način da su službe u Zagrebačkoj županiji, izuzele tuđi zahtjev za legalizaciju i ustupili ga Mati Čičku, što ima elemente teškog kaznenog djela. S obzirom da je to odrađeno u samo tri sata, teško je pomisliti da nije bilo odobreno od strane župana Kožića, koji će po svemu sudeći biti HDZ-ov kandidat novi mandat u Županiji. Pitanja o kupnji obiteljske kuće za potrebe Hitne medicine u Zagrebačkoj županiji, u prosincu prošle godine prvi je javno postavio Mihael Zmajlović, predsjednik SDP-a u Zagrebačkoj županiji, kad je tražio da župan Kožić ipak preispita je li takva odluka opravdana. Župan se na to oglušio.
„SDP nikad nije osporavao niti jednu odluku koja je usmjerena na poboljšanje sustava hitne medicine u Zagrebačkoj županiji u ovo trenutno vrlo lošoj epidemiološkoj situaciji. Ali nam je neprihvatljivo da Županija diže kredit od gotovo 2 milijuna kuna kako bi kupila privatnu kuću i u nju izmjestila ured ravnatelja i administraciju Zavoda. Ako je namjera Zavoda bila izmjestiti administraciju i prenamijeniti postojeći prostor za obavljanje posla hitne medicine, onda se sigurno mogao naći već neki postojeći prostor s dva ureda kojem raspolaže Županija, za koji sigurno ne bi trebalo dizati kredit niti trošiti ogroman novac, pojasnila je Nadica Žužak, dožupanica Zagrebačke županije.

Naime, Županija je odlučila za potrebe Hitne službe (u jeku jedne od najvećih globalnih zdravstvenih kriza) kupiti obiteljsku kuću u rezidencijalnoj četvrti Velike Gorice, koja je ništa drugo nego tipična kuća za stanovanje. Na natječaj koji je trajao svega tjedan dana, javio se samo jedan ponuditelj, u samo jedan dan odrađena je procjena sudskog vještaka te je odlučeno da Županija diže kredit od 2 milijuna kuna kako bi kupila stambenu kuću koju treba prenamijeniti da bi u njoj mogla biti Hitna medicina. Donošenje takve odluke opravdano je činjenicom da su prostorni kapaciteti u Hitnoj medicini Zagrebačke županije premali te da ih je potrebno preurediti, a kako bi to bilo moguće mora se osigurati novi poslovni prostor. No, odabrana je baš ta jedna jedina obiteljska kuća u rezidencijalnom dijelu Velike Gorice, koja se na stranicama agencija koje se bave prodajom i najmom nekretnina, reklamira kao obiteljska kuća sa svim potrebnim prostorijama za ugodno stanovanje. Dapače, ona se čak oglašava i kao kuća u kojoj je moguće urediti tri stana. Najskuplji dio te kuće je njezino zemljište – drugim riječima, umjesto da se ulaže u sustav zdravstvene skrbi na području Županije, novac se troši na kupnju zemljišta i kuće za stanovanje.
„Ovo je modus operandi vladajućeg HDZ-a i njihovih partnera i pulena, koji se ne mijenja posljednjih desetljeća, neovisno o tome tko je na čelu stranke. Poražavajuće je za politiku i cijelo naše društvo da njih nije sram niti kad građani čekaju u redovima dok oni rješavaju papire u svega nekoliko sati i da građani žive u kontejnerima dok oni uživaju u svojim „zasluženim“ nekretninama. Naša je dužnost da na to ukazujemo, postavljamo pitanja i od toga nećemo odustati“, zaključila je Posavec Krivec.

SDPZŽ

TAGOVI | SDP Zagrebačke županije

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!