HŽ infrastruktura na području Jastrebarskog kreće u projekt vrijedan 300 milijuna eura

25.04.2018. Iduće godine kreće rekonstrukcija željezničkih kolodvora i dogradnja kolosijeka na relaciji Desinec – Jastrebarsko – Domagović u vrijednosti 300 milijuna eura

U Jastrebarskom se veliki kapitalni projekti kontinuirano nastavljaju iz godine u godinu – HŽ Infrastruktura, na području Jastrebarskog, realizira 300 milijuna eura vrijedan projekt „Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac“.
-Ovaj projekt je od iznimnog značaja za grad Jastrebarsko. Na njemu se radi dugi niz godina i vjerujem da će njegovom realizacijom kvaliteta željezničkog prometa u jaskanskim naseljima biti značajno poboljšana, poručio je prvi čovjek grada Jastrebarskog, gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Nakon izgradnje nadvožnjaka preko pruge 2016. godine, trenutne realizacije projekta izgradnje vodosprema i rekonstrukcije sustava odvodnje otpadnih voda na čitavom području grada, Jastrebarsko ne staje jer već u sljedećoj 2019. godini kreće najveći projekt u povijesti Jaske, na kojem se radi posljednjih petnaestak godina. Naime, na sjednici Gradskog vijeća, održanoj sinoć, vijećnicima je prezentirana investicija koja je od izuzetne prometne važnosti prvenstveno za grad Jastrebarsko i njegove stanovnike, zatim za Zagrebačku županiju, ali i za cijelu Hrvatsku. Projekt su prezentirali: voditelj ovog strateškog projekta HŽ Infrastrukture, Dražen Vinšćak, zamjenik voditelja projekta Neven Popovački, glavni projektant Stjepan Kralj te predstavnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Damir Šoštarić. 

Potez vrijedan 300 milijuna eura obuhvaća kompletnu rekonstrukciju kolosijeka i dogradnju drugog kolosijeka uz postojeći na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac u duljini od oko 45 kilometara, rekonstrukciju kolodvora i stajališta Desinec, Jastrebarsko i Domagović, uređenje željezničko cestovnih prijelaza i drugih objekata na pruzi, izgradnju pothodnika i nadvožnjaka, zaštitnih zidova od buke, kao i uređenje pristupnih puteva i novih cestovnih spojeva.
Tako se u Jastrebarskom planira rekonstrukcija postojećih kolosijeka i kolodvorske zgrade, izgradnja zidova zaštite od buke, bočnih perona u duljini oko 160 metara sa nadstrešnicama, pothodnika ispod kolosijeka između perona sa stubištima i dizalima na peronima, izgradnja 2 parkirališta sa ukupno 78 parkirnih mjesta te hortikulturno uređenje. Na postojećem ŽCP-u Cvetković planira se izgraditi pješačko - biciklistički pothodnik, dok će se na oko 300 metara niže od postojećeg, a u smjeru Karlovca, izgraditi novi nadvožnjak u sklopu kojeg će se rekonstruirati i urediti nove prilazne ceste kojima će naselje Cvetković i ulica Nikole Tesle spojiti sa Cvetkovačkom ulicom i novim rotorom na Državnoj cesti D1.

Nadalje, u Desincu se planira dogradnja drugog kolosijeka sa sjeverne strane postojećeg, izgradnja bočnih perona sa nadstrešnicom, pothodnika sa stepenicama i dizalom, 5 novih parkirnih mjesta sa sjeverne strane te rekonstrukcija postojećeg željezničko cestovnog prijelaza. Sve to izvest će se i u jaskanskog naselju Domagović, dodatno uz izgradnju parkirališta sa 27 parkirnih mjesta. Također, u Domagoviću će se postojeći željezničko cestovni prijelaz zatvoriti i izmjestiti, a u sklopu čega će se izgraditi nova svodna ceste i nadvožnjak.
Ovaj EU projekt, realizira se u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., te će sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova biti sufinanciran u iznosu od čak 85% prihvatljivih sredstava, dok će ostatak sufinancirati upravo HŽ Infrastruktura.
Realizacijom ovog projekta Grad Jastrebarsko ponovno će biti u vrhu gradova Hrvatske na čijem se području najviše ulaže u prometnu infrastrukturu!

I.B.

TAGOVI | Grad Jastrebarsko | HŽ infrastruktura

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!