IPA projektom započela sanacija crkve Blažene Djevice Marije u Okiću

24.03.2013. Na maloj svečanosti u Betru u petak je obilježen završetak projekta "Probuđena kulturna baština" Općine Klinča Sela u kojem je vodeći partner Grad Jastrebarsko

Treća u nizu tiskovnih konferencija održana je u petak u Betru. Naime, Klinča Sela su uz Pisarovinu, župu Pisarovinska Jamnica i Jastrebarsko na hrvatskoj strani te Metliku i Črnomelj na slovenskoj, jedan od projektnih partnera. Na press konferenciji predstavljeni su postignuti rezultati projekta, kao i provedene aktivnosti projektnog partnera općine Klinča Sela. Uz domaćina, načelnika općine Klinča Sela Miljenka Vučkovića i njegova zamjenika Milana Smetka, u ime Grada Jastrebarskog kao vodećeg partnera cjelokupnog projekta prezentaciji je prisustvovao voditelj projekta Velimir Kokot, kao i Vesna Muc iz susjedne Metlike.
-Klinča Sela je u projekt uključena s nešto manjim udjelom sredstava u odnosu na druge projektne partnere, međutim, želim zahvaliti svima na izvrsnoj suradnji. Vjerujem kako će se naš zajednički rad nastaviti i u svim daljnjim projektima o kojima već sada komuniciramo. Aktivnosti naše općine nisu bile toliko opsežne i složene kao kod drugih partnera, ali priprema dokumentacije za obnovu crkve Blažene Djevice Marije u Okiću za nas predstavlja veliki korak prema njezinoj obnovi, rekao je Miljenko Vučković, načelnik općine Klinča Sela.

Okićka župna crkva Blažene Djevice Marije omiljena je među mještanima tog kraja, a prvi zapis o njezinu postanku postoji još iz davne 1334. godine. U sklopu projekta Probuđena kulturna baština izrađen je glavni i izvedbeni projekt sanacije temelja, zidane konstrukcije i krovišta crkve.
-Grad Jastrebarsko se u projekt ovakvog tipa upustio po prvi puta. Moram naglasiti kako smo svi iznimno ponosi na rezultate koje nam je ova suradnja donijela. Općina Klinča Sela je u sklopu projekta sudjelovala s nešto manje aktivnosti, međutim, ona je bila kvalitetan partner te važna karika koja je omogućila da se ovaj projekt uspješno završi. Grad Jastrebarsko je preuzimanjem uloge vodećeg partnera pokazao kako zaista zaslužuje epitet europskog grada budućnosti, a uvjeren sam kako naša suradnja neće završiti samo na ovom projektu.“, izjavio je ovom prilikom Velimir Kokot, voditelj cjelokupnog projekta.
Vrijednost cjelog projekta iznosi 1.470.404,62 EUR-a, od čega je 85 % sufinancirano iz Operativnog programa IPA Slovenija-Hrvatska 2007-2013. Ovom suradnjom obnovljeno je pet kulturno-povijesnih objekata na području Slovenije i Hrvatske, a u realizaciju aktivnosti vezanih uz crkvu Blažene Djevice Marije utrošeno je ukupno 280.000,00 kn.

TAGOVI | Klinča Sela | Probuđena kulturna baština

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!