Isusovo rođenje u Donjem Desincu

28.12.2017. Protekle nedjelje, 24. prosinca u kapeli Sv. Florijana u Donjem Desincu održana je "mala polnoćka" kojoj je prethodio prikaz proslave Isusova rođenja u izvedbi učenika trećeg razreda

 Ove godine čast rukovođenja predstavom pripala je učiteljici trećeg razreda PŠ u Desincu Petri Dugić koja je uz puno entuzijazma i truda uspjela sa svojim učenicima vrlo dojmljivo i kvalitetno uprizoriti rođenje maloga djeteta – proslavu Isusova rođenja. To je ujedno bio i uvod u najsvetiji i najsvjetliji dio vremena Došašća, dolazak Boga u našu blizinu koji u osobi Djeteta Isusa predstavlja nov život, radost, ozračje topline i svjetlost u ovim doista teškim vremenima ljudskoga života na Zemlji.

Zvučnu instrumentalnu i pjevanu pratnju pod vodstvom Klare Blažek izvrsno je odradio zbor mladih svirača i pjevača iz naše župe koji sudjeluje gotovo redovito na svim važnijim događanjima bilo crkvenog ili pak svjetovnog karaktera.
Božićne su pjesme kao i ranijih godina predvodili dobro nam poznati tamburaši iz nekadašnje grupe Desinečkih pajdaša.

Naša kapela bila je pretijesna za mnoštvo vjernika koji su došli pogledati ovu predstavu, nakon koje je uslijedila i misna služba „mala polnoćka“. Predstava je započela u 20 sati, dakle u vrijeme kad nam u božji hram dolazi puno male dječice sa svojim roditeljima, često i s djedovima i bakama, tako da u zadnje vrijeme „mala polnoćka“ po broju prisutnih vjernika skoro i nadmašuje onu pravu polnoćku koja počinje u pola noći, odnosno u 24 sata.
Vrijeme Božića i božićnih blagdana potkraj godine, nekako dolazi kao posebno sveto i osjećajno vrijeme koje u nama ljudima, a posebno vjernicima izaziva osjećaj topline doma, radosti u obitelji, pripadnosti i blizine Bogu. Zapravo u nama ljudima, kao da se budi neko uzvišeno i pobuđeno stanje unutar punine Božje Riječi koja u svojoj prostornoj dimenzionalnosti uključuje i ljepotu življenja i radosne vijesti o sretnom ishodu bolničkog liječenja naših najmilijih, o svježe mirisnom dahu prijateljevanja i druženja na kavi, o mirnom snu usnulog djeteta, o upravo započetoj kiši koja spašava žednu zemlju.

Ta božja snaga i jakost jednostavno dolazi i izvire iz viđenja materijalnog oko nas samih baš sada u tom svetom vremenu. Naime, Božja providnost upravo je nama omogućila jaču percepciju i zapažanje Božića kroz lijepo uređene i osvijetljene gradske i mjesne trgove i ulice, okićena božićna drvca u našim kućama i stanovima, osvijetljene izloge u trgovinama. Mi jednostavno osjećamo da je Bog tu u blizini pored nas, da je ustvari i zasigurno u nama samima i da nas svojom sigurnošću hrabri u stvaranju jačeg međusobnog prijateljstva, jer zajedno smo jači u stvaranju mira, radosti i veselja.
Tako stvorena božja svjetlost u nama izvor je naše velikodušnosti, srdačnosti i jake duhovne snage u svakodnevnom životu, našim aktivnostima i međusobnoj komunikaciji. Čovjeku se čini kao da je ta prodorna svjetlost zapravo skup malih plamičaka betlehemske svjetlosti u ogromnim prostranstvima životne tame, ljudskih krivudanja i nesnalaženja, kojom nas svake godine putem rođenja malenog djeteta obdaruje Gospodin da bismo slijedeći to putokazno svjetlo pronašli pravi put do dobroga, dakle pravi put do Boga. Prepoznati pravi smjer koji dovodi do istinske vrijednosti ljubavi u našim srcima, izazov je vrijedan kušanja prijateljstva čak i u bezizlaznim situacijama.

I napokon radost i osmjeh na našim usnama jer tu je zapravo svemogući Bog koji nam u osobi tek rođenog djeteta nudi pomoć i prijateljstvo u kreiranju vlastitog i sigurnog puta ka njegovoj blizini. Jer prijateljevanje znači ljubav prema bližnjemu, a radost i toplina u duši i srcu koji su posebno naglašeni u ovo božićno vrijeme, sreća i zadovoljstvo, posljedično kao dar ljubavi, sve to pojačava naš savez s Bogom i ističe naše vrednote velikodušnosti, dobra i poštenja u tom savezu prijateljstva. Dakle, Božić i božićno vrijeme kao da je stvoreno za novi početak življenja, za spremnost i podršku novim božjim stvorenjima i prijateljima, za davanje sebe u savezu prijateljstva, za ljubav, za opraštanje, za spoznaju o postojanju Svevišnjeg i njegovoj svemogućoj Božjoj blizini.
Imati to na umu, znači spoznati, razumjeti i živjeti Božić te podijeliti makar i zadnju dionicu samo svoje i gotovo nedjeljive sreće da bi ovozemaljsko izdizanje materijalnog koje je u nepravednom natjecanju posloženo iznad našeg obzora, imalo priliku potonuti u svojoj prolaznosti.

Božić je dodana vrijednost u prosudbi otkrivanja pravoga prijatelja, u traženju zajedništva te zajedničkog svjetla kao i nesebična spremnost davanja i primanja ljubavi i poštovanja ljudskih prava i sloboda i sve to u cilju dosezanja i postignuća vjere u čovječjem utjelovljenju Isusa Krista kao našega Spasitelja.
Ako smo u stanju prepoznati ljubav bližnjega te je istom mjerom uz božju pomoć uzvratiti, onda smo ljubljeni i od Boga. To zapravo
daje i smisao našemu životu kao radost, veselje, mir i dobro. Time smo za početak osigurali onu jaku, zajedničku svjetlost, a to je putokazno svijetlo koje pronalazi put do samo čistog, neokaljanog srca.

Danas nam netko kuca na vrata?
Ako smo prepoznali ljubav prema bližnjemu, onda nam Isus kuca na vrata našega srca, pa otvorimo mu širom vrata jer On nam ustvari donosi spasenje.
Bog nas u osobi malog djeteta Isusa Krista spašava od grijeha, tjeskobe i tuge te nam daje i smisao življenja kroz ispunjenje radosti trenutka koja dolazi od Boga, a to je zapravo božićna radost koju darujemo jedni drugima i koja se iz dubine srca može darovati voljenim osobama umjesto materijalnih poklona pod bor.

Tekst i foto: Juraj Jurković

TAGOVI | Župa Desinec

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!