Jaskanski branitelji posjetili Škabrnju

20.11.2014. Članovi Udruge policije branitelja Jastrebarsko na dan su sjećanja žrtava Domovinskog rata ove su godine posjetili Škabrnju

Na groblju u Škabrnji

Iako je bio radni dan, utorak 18. studeni,  šesnaest je članova u jutarnjim satima po kiši krenulo na put u mikroregiju Ravnih kotara. Škabrnja je 21 km udaljena od Zadra i u toj se današnjoj općini 1991. dogodio zločin kojeg su počinili izmanipulirani Srbi i JNA.

Udbina, ispred crkve mučenika

Prilikom kretanja na put odlučeno je da se posjete još neka spomen područja i znamenitosti. Jedno kraće zaustavljanje i odmor iskoristili smo za posjet prekrasnoj crkvi mučenika u Udbini. Nakon razgledavanja unutrašnjosti crkve i kraće molitve, pronašlo se vremena i za zajedničku fotografiju.

Nastavak puta otkriva sve čari Lijepe naše, a uz pojavu sunca na vrijeme stižemo u Škabrnju. Mnoštvo ljudi već je čekalo početak formiranja kolone sjećanja koja je krenula u 10 sati. Brojna kolona je krenula do spomen obilježja masovne grobnice u blizini Osnovne škole Vladimira Nazora. Tu su položene  ruže i upaljeni lampaši za poginule branitelje i civile. Nakon toga je održana je sveta misa na novouređenom trgu dr. Franje Tuđmana za sve stradale u Domovinskom ratu, a potom i komemorativni skup i put sjećanja koji vodi do groblja na kojem su ponovo polagani vijenci na središnjem križu kod spomen obilježja.

Članovi Udruge policije branitelja Jastrebarsko u koloni u Škabrnji

Članovi udruge policije branitelja Jastrebarsko dostojanstveno su obišli taj put i poklonili se žrtvama Domovinskog rata na groblju koje je tijekom Domovinskog rata također bilo devastirano.
Danas je Škabrnja simpatično i uređeno mjesto. Čak 215 učenika pohađa osnovnu školu u Škabrnji i to iz Škabrnje, Prkosa, Zemunika Gornjeg i Nadina. Obiteljske su kuće sve obnovljene te su se većinom svi prognanici vratili. Godine 1992. ustrojena je općina Škabrnja, a samo je mjesto i prije Domovinskog rata bilo bogato. Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. u naselju Škabrnja živi 1425 stanovnika u 404 domaćinstva. Bave se zemljoradnjom, vinogradarstvom, voćarstvom, maslinarstvom, stočarstvom, građevinarstvom, trgovinom, ugostiteljstvom i obrtom. Mladi studiraju na fakultetima zbog dobre povezanosti autobusnom linijom i željeznicom. Sve više ima kapitalnih komunalnih i infrastrukturnih objekata. Otvoren je novi vrtić, izgrađena vodovodna mreža i poslovna zona. Danom općine odabran je 18. listopad na blagdan sv. Luke. Krajem siječnja 1992. tadašnji neprijatelji hrvatskog življa u Škabrnji porušili su i staru župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, koja je ponovo izgrađena i blagoslovljena 8. kolovoza 2004.

Križ na Masleničkom mostu

Drugi dio dana iskoristili smo posjetu Zadru u kojem nas je također dočekalo prekrasno vrijeme. Šetnja starim dijelom grada, more, sunce, ispijanje kave u kafićima bili su odmor i opuštanje. Svaka minuta provedena uz drugu i novu muziku kod morskih orgulja budi posebnu maštu pogledom na plavetnilo mora i okolne otočiće. Zadar je grad za svaki užitak pa i za susret s našim nekadašnjim igračem NK Jaske, Jaskancem Bogdanom Obradovićem koji nas je dočekao kod sv. Donata. Dojmovi, razgovori i druženje odveli su nas i u drugi dio dana kad je lagano trebalo krenuti i prema našoj gradu Jaski. Usput je trebalo još obići i stari Maslenički most te odati poštovanje kod križa svima koji su u akciji Maslenica od 22. do 25. siječnja 1993. oslobodili sva naselja na ovom području na potezu Maslenica – Zadar. Ispratio nas je sunčani Zadar, a u našem gradu nas je u večernjim satima ponovo dočekala kiša.
Zdenko Vuković Cena

TAGOVI | Udruga policije branitelja Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!