Jaskanski heroji

08.01.2021. Nakon katastrofalnog potresa koji je 28. i 29. prosinca zadesio područje Siska, Petrinje i Gline, vatrogasne postrojbe VZG Jastrebarskog i ovoga puta pokazale su i dokazale svoju spremnost i humanost U ovim izazovnim trenucima Jaskanci su odradili brojne intervencije kako na području grada Jastrebarskog tako i na potresom pogođenom području

Već 29. prosinca, odmah nakon najsnažnijeg potresa u 12 sati i 19 minuta, na zapovijed gradskog vatrogasnog zapovjednika sve vatrogasne postrojbe izašle su u obilazak naselja na području grada Jastrebarskog, kako bi izvršile izvid i pomogle eventualno unesrećenom stanovništvu. Prilikom prvog obilaska, na svu sreću, nije bilo ozlijeđenih osoba, ali je u samom gradu i u nekim okolnim naseljima primijećeno dosta napuknutih zidova, nagnutih dimnjaka, otpalih crjepova i srušenih cigli.
29.12.2020. ODLAZAK VATROGASACA NA POTRESOM POGOĐENO PODRUČJE
Istovremeno, sat nakon potresa, po nalogu županijskog vatrogasnog zapovjednika, u Petrinju je upućena vatrogasna postrojba DVD-a Jastrebarsko s kombi vozilom, nosilima i 4 vatrogasca, a kako bi pomogla u spašavanju ozlijeđenih osoba u potresu. U 12 sati i 54 minute mobiliziran je i tim za spašavanje iz ruševina Civilne zaštite Republike Hrvatske u kojem je 8 vatrogasaca iz DVD-a Cvetković, DVD-a Čabdin i DVD-a Gornji Desinec, koji je krenuo put Siska, Petrinje i Gline.

29.12. - 6.01. SANIRANJE ŠTETA U JASTREBARSKOM I OKOLNIM NASELJIMA
Stotinjak intervencija saniranja dimnjaka, otpalih crijepova i cigli u samom gradu Jastrebarskom i okolnim naseljima, nakon potresa odradili su u ovom razdoblju jaskasnki vatrogasci. U pomoć vatrogasnim postrojbama, s obzirom da se radilo o radovima na pretežito na velikim visinama, priskočili su: iz tvrtke Dizalice Banković - g. Marin Banković i tvrtke Elektroinstalater Stipe i Zvonimir Bučar -g. Stipe Bučar. Najviše intervencija zabilježeno je u samom gradu, gotovo više od 50 posto.
30.12. PRIKUPLJANJE HUMANITARNE POMOĆI STRADALOM STANOVNIŠTVU
Uz mnogo operativnih aktivnosti, sve vatrogasne postrojbe VZG Jastrebarskog u suradnji s Gradskim društvom crvenog križa Jastrebarsko, 30. prosinca uključile su se u prikupljanje humanitarne pomoći, a koja je 31. prosinca dopremljena u skladište crvenog križa u Jastrebarsko i odakle je zatim prevezena na potresom stradalo područje. Pojedina dobrovoljna vatrogasna društva, u suradnji s mjesnim odborima ili samoinicijativno, odvezli su pomoć direktno na stradalo područje.

31.12. - 2.1. POMOĆ KOD UTOVARA I ISTOVARA HUMANITARNE POMOĆI U CENTRALNOM SKLADIŠTU CZ RH U JASTREBARSKOM
Na zahtjev Ravnateljstva Civilne zaštite Republike Hrvatske, 31. prosinca 2020. do 2. siječnja 2021. godine vatrogasne postrojbe VZG Jastrebarskog sudjelovale su i kod utovara i istovara humanitarne pomoći koja je stizala iz cijele Europe u centralno skladište Civilne zaštite Republike Hrvatske u Jastrebarskom. Svakodnevno je bilo na raspolaganju minimalno 30 vatrogasaca, dok je najviše bilo 2. siječnja 2021, kada je sudjelovao 81 vatrogasac iz 20 vatrogasnih postrojbi. Na samu Novu godinu, 8 vatrogasaca DVD-a Gornji Desinec upućeno je u zračnu luku Dr. Franjo Tuđman u Zagreb kako bi pomogli pri istovaru zrakoplova pristiglih iz Bugarske i Portugala.

1.1. POMOĆ U SANIRANJU ŠTETA U SISKU
Na zahtjev Grada Siska, a u suradnji s Gradom Jastrebarsko, 2. siječnja u Sisak je upućeno vozilo za rad na visinama tvrtke Dizalice Banković čiji vlasnik, g. Marin Banković, zajedno sa vatrogascima posebno osposobljenim za rad na visinama i dubinama središnje vatrogasne postrojbe DVD-a Jastrebarskog gotovo svakodnevno odrađuju zahtjevne intervencije saniranja dimnnjaka i krovova na visokim objektima koristeći speleoalpinističku opremu. Do sada je odrađeno i sanirano ukupno 50-ak visokih objekata, a vatrogasci će u Sisku boraviti i u narednim danima.
2.1. SANIRANJE ŠTETA U GLINI
Po nalogu Glavnog vatrogasnog zapovjednika vatrogasne postrojbe VZG Jastrebarskog od 1. siječnja aktivne su i u Glini, u sklopu interventnog tima Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije. Do sada je: 2. siječnja u Glini bila vatrogasna postrojba DVD-a Petrovine, 5. siječnja vatrogasne postrojbe: DVD-a Jastrebarsko, DVD-a Donji Desinec, DVD-a Domagović i DVD-a Plešivica, 6. siječnja DVD-a Cvetković, DVD-a Domagović i DVD-a Gornji Desinec sa ukupno 15 vatrogasaca po danu. Vatrogasnim postrojbama u Glini na ispomoći je i vozilo za rad na visini zamjenika gradonačelnika, Stipe Bučara, koji je zajedno sa kolegama vatrogascima i sam sudjelovao na intervencijama. U 3 dana u Glini je ukupno sanirano oko 100 objekata. U narednim danima vatrogasne postrojbe i dalje su u pripravnosti za odlazak u Glinu na temelju zapovijedi županijskog vatrogasnog zapovjednika.
Uz sve navedeno, članice VZG Jastrebarskog na temelju odluke Predsjedništva VZG Jastrebarskog prionule su i u skupljanje donacija za kolege vatrogasce iz Sisačko moslavačke županije kojima će prikupljeni novac biti i doniran.

Na kraju želim zahvaliti svim vatrogascima članicama VZG Jastrebarskog koji su se odazvali na intervencije i profesionalno ih odradili unatoč velikom broju aktivnosti i nadasve stresnim izvanrednim događajima u kojima su sudjelovali. Posebno se zahvaljujem gradonačelniku Zvonimiru Novoselu i njegovim zamjenicima, Stipi Bučaru i Domagoju Šlatu, koji nas vjerno prate i podržavaju, a i oni sami su kolege vatrogasci i aktivni članovi u svojim vatrogasnim društvima. Profesionalnost u vođenju i upravljanju pokazali su i svi članovi Zapovjedništva VZG Jastrebarsko, što je zasigurno olakšalo i posao zapovjednika, zamjenika zapovjednika i tajnika VZG Jastrebarsko. Vatrogasci su i ovoga puta pokazali stručnost, zajedništvo i veliko srce kada je u pitanju pružanje pomoći ne samo lokalnom stanovništvu već i šire."
Vedran Boričević, zapovjednik VZG Jastrebarsko

TAGOVI | VZG Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!