Jaskanski pub kvizaši

21.02.2019. Već petu sezonu u TV baru u Jastrebarskom svakog četvrtka održava se jaskanska pub kviz liga u kojoj sudjeluje pedesetak jaskanskih kvizaša


Dragi sugrađani, pokušajte se uživjeti u atmosferu prepunog kafića gdje vas razdragano dočekuje Tomy sa pitanjem: Ako je Sergej Aleksandrovič Jesenjin, tko je Aleksandar Sergejevič?
„Nije teško“, kaže Tomy: „Puškin“.
Sljedeći put vas pitaju koji je jedini grad u Hrvatskoj čije ime Google nije napisao kako se stvarno piše - a odgovor je - Jaska (umjesto Jastrebarsko).
Kad tome pridodamo da vam je pitanje postavio član ekipe „Neugodni Dormeo“, „Slajz Ive Karlovića“ ili pak „Penis i predrasude“, sve upućuje na zabavnu provjeru znanja u formi pub kviza. Dođete na pub kviz, sjednete, naručite piće i prvo pitanje koje se postavi glasi: Gledano sa Zemlje, koja je najsjajnija zvijezda na nebu?
O astronomiji ne znate mnogo pa se pitate jeste li uopće trebali doći. Vaša ekipa raspravlja o odgovoru – jel’ Alpha Centauri, da nije Sirius, a Orion – jel’ to zvijezda ili nije, Sjevernjača - kaže netko. A vi to gledate, slušate i kažete: "Čekaj malo, pa Sunce je zvijezda! Nigdje ne piše da treba biti zvijezda na noćnom nebu..."
I tada shvatite da uopće ne trebate biti stručnjak u nekom području da biste dali točan odgovor i da bi to mogla biti zabavna večer.
Diskretno, samozatajno uz odličnu glazbenu podlogu i atmosferu pub-a u svim njegovim značenjima, Jaskanska pub kviz scena okuplja već 5. sezonu svakog četvrtka uvečer pedesetak pub kvizaša.
O organizaciju, funkcioniranju, atmosferi i užitku druženja govore nam sami kvizaši:

IGOR (41) o organizaciji i funkcioniranju kviza
„Ideja se začela u prosincu 2016. godine u društvu nekoliko entuzijasta i iznenadio nas je odaziv na prvom održanom kvizu – 17 ekipa! I tako, s većim ili manjim odazivom, ulazimo u petu sezonu sa već održanih stotinjak kvizova. Sistem je vrlo jednostavan: na početku sezone prijavljuju se ekipe od po 4 člana koji kao tim sudjeluju u odgovaranju na pitanja. Posebna draž ovog druženja je i obaveza svake od ekipa da po dogovorenom rasporedu sastavi i vodi kviz. Pitanja se čitaju i projiciraju na platnu a ekipe pišu odgovore na dodijeljene formulare. Vode se ovdje svakojake „bitke“, sportski ozbiljno između ekipa a za stolovima pojedinačnih ekipa često se vode burne rasprave oko mogućeg odgovora. Prva tri i zadnje osvojeno mjesto na svakom kvizu nagrađuju se poklonima sponzora, pa se nađe tu butelja vina, boca rakije ili six pack. Osim lige, organiziraju se rekreativni (ne boduju se za ligu) te humanitarni kvizovi. Do sada smo organizirali tri humanitarni kviza za udrugu „Jak kao Jakov“ na kojima smo prikupili značajna financijska sredstva koja su uplaćena na račun udruge. Dođite, garantiramo dobru zabavu.“

TOMY (42) o iskustvima u kvizovima u drugim gradovima
„Pub scena u Hrvatskoj zadnjih godina napreduje krupnim koracima tako da se kvizovi održavaju skoro u svakom gradu. Inače uz Englesku, Hrvatska pub kviz scena smatra se jednom od najjačih u Europi. To je odličan interaktivan način zabave kroz koju upoznaješ puno ljudi s kojima se ugodno družiš četvrtkom navečer. Primjera radi, članove moje ekipe s kojom nastupam prije kviza nisam uopće poznavao, a danas smo dobri prijatelji. Dosta igrača se okupi pa ode na kviz u Zagreb, Karlovac ili Samobor i svojim rezultatima potvrđujemo ozbiljnost i jakost naše Jaskanske lige. Redovito našu ligu igraju ekipe iz Karlovca i Ozlja. Pozivam sve ljude koji vole interakciju, vole naučiti nove stvari, a ovaj kviz je prilika da se iznenadite koliko je vaš mozak pun informacija kojih ni sami niste svjesni.“

MARKO (27) o slatkoj brizi kod sastavljanja pitanja
„ Sudjelovanjem u kvizu bilo kojeg tipa, shvatiti ćete koliko zapravo postoji različitih tema i njima svojstvenih podataka. S druge strane, odlaskom na kviz možete očekivati sljedeće priraste na osobnom polju: naprednija socijalizacija, rast znanja, osjećaj timskog duha i pripadnosti te fascinaciju svijetom u kojem živimo. Pravim „kvizašom“ može se podičiti samo ona ili onaj koji se barem jednom našao u nedoumici kod traženja pravog izvora za ona pitanja koja posjeduju više različitih odgovora. Stoga je na pravom kvizašu teret slatke brige da odabere pitanje koje daje jednoznačan odgovor. Mislim da je formula zadana, a konačno rješenje može biti samo jedno: sretan, ispunjen i skroman život. Prema riječima Blaise Pascala: „Kudikamo je bolje znati o svakoj stvari ponešto nego o jednoj sve.“ Za sami „photo finish“ pozivamo sve čitatelje ovog članka da pozovu svoje omiljeno društvo i zapute se u novu, zabavnu i prepunu znanja, životnu avanturu.“

Ivan (38) o tematskim kvizovima
„Po logici stvari, tematski bi kvizovi trebali biti jako teški jer se pretpostavlja da na njima sudjeluju samo oni koji jako dobro poznaju područje koje se ispituje. No u Jaski tome prilazimo mnogo opuštenije tako da ni tematski kvizovi nisu preteški i svi mogu sudjelovati na njima. Do sad smo kao tematske kvizove imali sportske (jedan s temom samo „Svjetska nogometna prvenstva“), znanstvene, geografske, glazbene i filmske (jedan s temom samo „Gospodar prstena“).
Evo jedno pitanje da sami procijenite biste li mogli sudjelovati na jednom tematskom kvizu posvećenom filmu (s tim da ne zaboravite da se igra u ekipama po četvero pa ako vi ne znate odgovor, možda ga zna netko iz vaše ekipe):

1)Kako su Slovenci preveli naslov filma „LA LA LAND“?
Njihov je prijevod sličan originalu, ali su ga malo obrnuli.

Odgovori:

1.a) Doručak kod Tiffanya b) Prljavi ples c) Kad jaganjci utihnu
2.DEŽELA LA LA“


Boris (56) o iskustvu „Potjere“ i konačno otkrivenom sportu bez doping kontrole
„Odlazak na pub kviz, barem u Jaski višestruko je koristan. Možete se zabaviti učeći nove pojmove ili obnavljati i sistematizirati stara znanja. Možete steći nove prijatelje različite dobi od srednjoškolaca do penzionera, zanimanja i interesa. Vrlo je važno što možete biti u kafiću, piti pivo, smijati se a da vam pritom ne kažu da ste pijanac jer sada se bavite sportom u kojemu nema doping kontrole. Zadnja, ali ne i nebitna dobit može biti i materijalna. Naime, možda vas sudjelovanje u lokalnom pub kvizu potakne da se prijavite u „Potjeru“ pa tamo osvojite neke novce što se meni dogodilo. Tako sam postao jedan od desetak sudionika „ Potjere“ iz Jaske i jedan od osvajača novca. Što je najbolje, odlazak na snimanje se pokazao kao vrlo ugodno iskustvo obogaćeno pored novca i nekim novim prijateljstvima.“

Morana, Krešo i Mladen 24. 05. 2018.
Dva završetka sezone proslavili smo gostovanjem lovaca iz HRT-ove „Potjere“. Morana, Krešo i Mladen počastili su nas vođenjem kviza i ocijenili našu kviz scenu kao jaku, ozbiljnu i veselu. Završetak sezone sa lovcima, nadamo se, postaje tradicionalna fešta.
Zato, svakog četvrtka u 20 sati u Ulici A. Mihanovića (nova tržnica) dobrodošli ste kao publika, na početku lige se možete prijaviti kao regularna ekipa a uvijek možete i provjeriti svoje znanje kao gostujuća ekipa!

Sanja Gojšić i jaskanski pub kvizaši

TAGOVI | Pub kviz | TV bar

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!