Jaskanski vatrogasci odali počast kornatskim herojima

08.06.2016. U subotu 4. lipnja pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jastrebarsko zajedno s članovima obitelji posjetili su mjesto stradavanja dvanaestorice vatrogasaca na otoku Kornat

Na put s ciljem odavanja počasti preminulim kolegama uputio se i prvi vatrogasac grada, gradonačelnik Zvonimir Novosel koji je i ovim putem pokazao koliko cijeni vatrogasce i njihov rad. Uz gradonačelnika, putovanju je prisustvovao i Milan Stipić - župnik grkokatoličke župe Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom. 

Tijekom putovanja kratak osvrt na kronologiju događaja koji su obilježili najveću tragediju u vatrogastvu iznio je član Ivica Sikra, član društva iz kojeg se moglo saznati da je, osim pogibije dvanaestorice vatrogasca, tragediju obilježilo i niz drugih događaja koji su se desili u narednih dvadesetak dana od izbijanja požara na samom otoku. Zapovjednik društva Dražen Lovreček iskoristio je svoje planinarsko iskustvo i tijekom puta ukazao na poznate planinarske točke i znamenitosti koje skrivaju planinski masivi Lijepe Naše.

Dolaskom u Pakoštane put je nastavljen brodom gdje se po lijepom vremenu moglo uživati u blagodatima Srednja Dalmacije te kornatskog arhipelaga a nakon pristajanja na otok Kornat 20-minutnim hodom stigli smo do kapele sv. Florijana na otvorenom. Vrijeme u spomen obilježju preminulim vatrogascima proteklo je u posebnom ozračju uz puno osjećaja i pijeteta prema stradalima. Župnik Milan Stipić predvodio je prigodnu molitvu,  a u znak posjeta pripadnici DVD-a postavili su spomen ploču u znak zahvale i vječnog poštovanja. Nakon službenog dijela preostalo vrijeme iskorišteno je za razgledavanje monumentalnih križeva koji su u tehnici suhozida izgrađeni za svakog preminulog vatrogasca na mjestu gdje su pronađena njihova tijela.

Povratkom na brod uputili smo se na susjedni otok Katina gdje je organiziran ručak i slobodno vrijeme za kupanje i odmor nakon čega je uslijedio povratak u Pakoštane. Iz Pakoštana krenulo se u obližnji Biograd na moru gdje su svi prisutni mogli razgledati znamenitosti tog grada te se pripremiti za povratak u Jastrebarsko. Završnicu putovanja obilježilo je zajedništvo i ugodna rasprava o svim dojmovima koji su uistinu otvorili nova razmišljanja o svemu što se zapravo dogodilo na Kornatima iako pravu istinu nećemo nikada saznati.
Izvor: DVD Jastrebarsko

TAGOVI | DVD Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!