Jednoglasno prihvaćen Gradski proračun

17.12.2016. Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Jastrebarsko održanoj u četvrtak 15. prosinca vijećnici su jednoglasno prihvatili prijedlog proračuna za 2017. u iznosu od 62. 417, 300 kuna

Proračun za iduću godinu  ovoga puta prihvaćen je bez veće rasprave, a osim vijećnika koalicije koja obnaša vlast u našem gradu, za proračun su glasali i nezavisni vijećnici  Sanja Sertić i Tomislav Ciban, te  Ivan Pintur iz Stranke umirovljenika. Vijećnik HDZ-a Ivan Rubinić napustio je sjednicu odmah nakon aktualnog sata jer nije bio zadovoljan odgovorima na njegovo opetovano pitanje o diobenoj bilanci bivšeg Komunalnog poduzeća. Iako mu je gradonačelnik Novosel odgovorio da je dobio sve što je tražio, i da jednostavno više ne razumije što bi trebalo još napraviti da bi vijećnik Rubinić bio zadovoljan. Ako smatra da nešto nije napravljeno u skladu sa zakonom neka to provjeri na Trgovačkom sudu, ili prijavi nadležnim institucijama. Rubiniću se ipak žurilo na proslavu 40. godišnjice Nogometnog središta gdje je bio i njegov stranački kolega Miljenko Pavlaković.   Ovakvo ponašanje Rubinića kao  gradskog vijećnika i više je nego neodgovorno prema biračima, ali i stranci koju predstavlja u Gradskom vijeću. Zanimljivo da na sjednici nisu bili ni vijećnici iz HSS-a, koji očito nakon previranja u stranci i približavanja županijskog HSS-a, SDP-u,  ni sami neznaju kako se uoči lokalnih izbora opredijeliti. Da li ostati i dalje u koaliciji s HDZ-om, ili se približiti vladajućoj većini.

No, bilo kako bilo izglasani gradski proračun iznosi 62. 417, 300 kuna, što čini njegov rast rast od 6,9 posto u odnosu druge izmjene ovogodišnjeg proračuna. Osnovno povećanje rezultat je prihoda od poreza, pomoći iz inozemstva i subjekata općeg proračuna te od prodaje zemlje, a rashodi su izjednačeni s prihodima, istaknula je u svom izlaganju v.d. pročelnica za financije Nadica Žužak, i dodala kako je preko 30 posto ukupnih sredstava proračuna namijenjeno materijalnim troškovima u što spada održavanje komunalne infrastrukture na području grada, te materijali i energija proračunskih korisnika – vrtića, glazbene škole i Centra za kulturu. Za plaće zaposlenika Grada i korisnika osigurano je 26 posto proračuna.
Uoči sjednice vijeća, prijedlog proračuna na tiskovnoj konferenciji na koju pozivaju samo određene novinare, kritizirao je predsjednik HDZ-a Miljenko Pavlaković, istakavši kako Grad najviše troši na sebe i ponovo zakida mjesne odbore, gospodarstvo i ostale. Te tvrdnje na sjednici vijeća osporio je gradonačelnik Novosel nazvavši ih lažima kojima se obmanjuju građani rekavši kako Grad troši na svoje građane nastojeći im osigurati standard kakav zaslužuju.

- Istina je da je ovim proračunom osiguravamo plaće za gotovo 100 teta u vrtiću, za djelatnike Centra za kulturu i Glazbene škole, te 23. zaposlenih u Gradskoj upravi, a to je pola od onog što u HDZ-u tvrde. To što ispada da Grad troši na sebe, troši zapravo na svoje sugrađane jer tu spadaju izdaci vezani za održavanje komunalne infrastrukture, prometnica, seoskih cesta, držanje standarda na visokoj razini koju smo postigli i za koju moramo stremiti da bude veća – rekao je Novosel demantirajući navode iznijete na press konferenciji HDZ-a.
Treba reći kako su i za narednu godinu planirani brojni projekti vezani uz izgradnju i rekonstrukciju cesta i ulica, od kojih izdvajamo prometnicu u naselju Čabdin, ulice u Jastrebarskom (Južna zona, T. Smičiklasa, Radnička cesta), zatim projekt uređenja groblja Domagović, izgradnja pješačke staze Sud–potok Reka, otkup zemljišta, završetak projektne dokumentacije GG1 prometnice, nastavak ulaganja u Gospodarsku zonu Jalševac, održavanje postojeće komunalne infrastrukture i drugo.
Prije rasprave o prijedlogu proračuna za 2017., vijećnici su osvojili i druge izmjene ovogodišnjeg proračuna koji je ukupnim prihodima manji za 1,95 posto od planiranog te iznosi 55. 662, 200 kuna. Rashodi su se također smanjili za 1,79 posto i iznose 58. 429, 200 kuna, a višak rashoda na prihodima u iznosu od 2 milijuna kuna pokrit će se raspoloživim sredstvima iz prethodnih godina.
I.K.

TAGOVI | Grad Jastrebarsko | Gradsko vijeće Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!