Još jedne igre na Zelenoj livadi

30.07.2012. Na Zelenoj livadi u Volavju jučer je održana tradicionalnu, 31. po redu, olimpijadu starih pučko-pastirskih igara

Članovi udruge Zelena livada iz Volavja još jednom su jučer odradili veliki posao. Organizacijom tradicionalnih  31. po redu starih pučko pastirskih igara, Zelena livada je pokazala da njegovanje tradicijske kulture neće pasti u zaborav. 

Sama Olimpijada sastojala od tradicionalnih igara kojima su se naši stari zabavljali, uglavnom na paši. Natjecalo se 6 ekipa i to u kozanju, prasičkanju, gađanju praćkom, lukom i strijelom, penjanju po užetu, guranju starinskih drvenih kola i slično. Riječ je o igrama koje su današnjoj djeci nepoznate, a koje im Zelena livada želi što više približiti.

Stoga članovi ove vrijedne udruge organiziraju i dječju olimpijadu u vještini skakanja u vreći, nošenju jaja na žlici kao i hodanju na mini štulama.

Najbolja ekipa i ove godine bila je ona iz Celina,  drugo mjesto zauzeli su članovi "Staccato banda", a treće mjesto pripalo je članovima Moto kluba "Vinske mušice". Najboljim ekipama  pehare je uručio zamjenik gradonačelnika Stipe Bučar.

-Očuvanje tradicije i tradicionalnih običaja iznimno je važno i ponosan sam jer je naša lokalna zajednica čvrsta u tome. Imamo puno društava i udruga koje brinu da se stari običaji i zanati ne izgube u vremenu. Zelena livada je tradicija našeg kraja i kao takvu ne smijemo je zapostaviti, rekao je ovom prilikom Stipe Bučar.

Tijekom cijelog poslijepodneva bilo je veselo i zabavno na Zelenoj livadi. Brojni posjetitelji i natjecatelji uživali su u bogatom kulturnom i zabavnom programu, osobito u večernjim satima. Organizirana je i likovna kolonija poznatih slikara iz Jastrebarskog i Zagreba. Na obrtničkom sajmu posjetitelji su mogli razgledati i kupiti sir, med, proizvode od lavande i kupina te razne suvenire od drva.

Posjetiteljima se predstavila glazbeno veoma svestrana obitelj Berdik iz Volavja. Četvero braće i njihova sedmogodišnja sestra, koja je bila zaštitno lice na svim plakatima nedavno održane međunarodne smotre folklora u Zagrebu, nastupili su u programu kao Berda bend.

Još je zanimljivije da dvojica braće Berdik, Stjepan i Ivan izrađuju tamburice, i to veoma kvalitetne. Jučer su ih izložili na Zelenoj livadi, pa su ih brojni posjetitelji s znatiželjom razgledavali.

U večernjim satima, kao gosti nastupili su članovi folklorne  skupine "Symbolica" iz Belgije, a potom i članovi KUD-a Sveta Jana. 
Za dobro raspoloženje brinuo je, već provjereno dobar, Staccato bend,  te gost večeri, Ivica Pepelko. 

TAGOVI | Stipe Bučar | Zelena livada

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!