Kesten ponovo procvjetao

25.08.2012. Neobična pojava cvatnje divljeg kestena u drvoredu u ulici Braće Kazić u Jastrebarskom gdje su dva kestena procvjetala u mjesecu kolovozu

Jaska ima prekrasan drvored divljih kestenova na šetalištu u ulici Braće Kazić u centru grada. Ovih dana zbila se neobična pojava ponovne cvatnje dvaju kestenova, jednog u blizini semafora, a drugog kod stare apoteke. Stručnjaci kažu da se radi o rijetkoj pojavi. U Šumarskom listu iz davne 1886. piše kako je u Zagrebu 1885. u mjesecu rujnu po drugi puta procvjetalo stablo jednog kestena.

U Jaski su procvjetala čak dva, i to 127 godina kasnije. Vjerojatno su tome doprinijele ove dugotrajne vrućine, a možda i klimatske promjene koje više ipak nisu slučajnost. Bilo kako bilo, ova neobična pojava razveselila je Jaskance, jer već požutjelo lišće od visokih temperatura, zamijenili su prekrasni cvjetovi. Divlji kesten procvjeta inače u travnju ili svibnju, a njegova cvatnja traje oko tjedan dana. Ovo prekrasno drvo rasprostranjeno je samo na Balkanskom poluotoku, pa ga inozemni botaničari nazivaju "Blakanskim ljepotanom". Najviše ga vole pčelari jer kesten je dobra medonosna biljka, koja daje dosta nektara, cvjetnog praha i propolisa.   

TAGOVI | Jastrebarsko

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!