Knjiga o svecu našeg doba predstavljena u Jastrebarskom

09.08.2018. U organizaciji Kreativnog studija Zvrk, Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazališta Škrabe, u Jastrebarskom je pred velikim brojem posjetitelja u četvrtak, 2. kolovoza, u suradnji s udrugom "Srce za Afriku" predstavljena knjiga Željka Garmaza "Fra Vjeko Ćurić – svetac našeg doba"


Program je održan u franjevačkoj ckrvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jastrebarskom, uz svesrdnu pomoć gvardijana jaskanskog franjevačkog samostana, patera Velimira Tomaškovića, a započeo je misnim slavljem. Misu je predvodio fra Ivica Perić, misionar u Ruandi, a misno slavlje je na orguljama uljepšala mlada Lucija Hodak.
Nakon mise glumica Kazališta Škrabe Ornela Rodić upoznala je prisutne s poviješću drevnog jaskanskog franjevačkog samostana i crkve, a moglo se saznati više i o staroj franjevačkoj svetkovini, Gospi od anđela, čiji se dan slavi 2. kolovoza.

Predsjednica jaskanskog ogranka Matice hrvatske Klementina Škrabe zahvalila je na dolasku čelnim ljudima udruge "Srce za Afriku", Maji Sajler Garmaz i Željku Garmazu, s kojima su Jaskanci započeli suradnju i prijateljstvo u ožujku 2017. Tada je za potrebe "Srca za Afriku" u Jaski izuzetno uspješno održana akcija "Jaska za Afriku" u sklopu koje je i odigrana predstava "Velika tajna Sherlocka Holmesa", a sredstva prikupljena od prodaje ulaznica uplaćena su na račun "Srca za Afriku".
O knjizi "Fra Vjeko Ćurić – svetac našeg doba" govorili su autor Željko Garmaz i nasljednik fra Vjeke u misiji Kivumu u Ruandi, fra Ivica Perić, "lokomotiva" svih aktivnosti i projekata kojima se ostvaruje san pokojnoga fra Vjeke Ćurića, a koji siromašnoj djeci u Ruandi omogućavaju obrazovanje i daju šansu za bolji život. Prisutni su mogli pogledati i dokumentarni film o životu u toj misiji autora Dine Senčara.


Knjiga Željka Garmaza - "Fra Vjeko Ćurić – svetac našeg doba" govori o misionaru franjevcu koji je tijekom strašnog ruandskog rata od smrti spasio više od 100.000 ljudi, zbog čega je proglašen afričkim Oscarom Schindlerom. Nažalost, fra Vjeko je ubijen u teškom razdoblju ruandskoga poraća, a njegov san o omogućavanju školovanja za tisuće siromašne djece nastavio je slijediti misionar fra Ivica Perić, koji je preuzeo župu Kivumu u Ruandi prije 28 godina. Na knjizi je Željko Garmaz radio više od godinu dana. U potrazi za zanimljivostima iz fra Vjekina života obišao je desetak zemalja i razgovarao s više od 50 fra Vjekinih suvremenika. Kompletan prihod od prodaje knjige bit će iskorišten za daljnju izgradnju kompleksa "Centar Otac Vjeko" u Ruandi, posebice za učenički dom, kao i za tople obroke siromašnih učenika, kojih je sada u okviru centra gotovo 700.

U Jastrebarskom je za "Srce za Afriku", točnije za potrebe rada "Centra Otac Vjeko" u Ruandi od prodaje knjige, suvenira i milodara na blagdan Gospe od anđela prikupljeno 4.512,40 kn.
Svoje donacije "Srcu za Afriku" možete uplatiti na IBAN HR7725000091101366453, knjigu I razne afričke suvenire koji se izrađuju u "Centru Otac Vjeko" možete kupiti preko maila: srce.za.afriku@gmail.com ili web-stranice: http://vjeko-rwanda.info.

MH

TAGOVI | Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!