Koreografiranje i rad s djevojkama je moja najveća strast!

28.03.2019. Nakon prekrasnog godišnjeg koncerta u kojem su uživali brojni naši sugrađani porazgovarali smo s predsjednicom Svetojanskih mažoretkinja, Matejom Baltorinić, koja nam je najavila državno prvenstvo na koje u Jastrebarsko za mjesec dana dolazi preko 800 mažoretkinja iz svih krajeva Hrvatske

Mateja je u Svetojanskim mažoretkinjama od samog početka, najprije kao mažoretkinja, pa onda predvodnica, zatim trenerica, dopredsjednica, a od prije dvije godine i predsjednica. Slobodno se može reći da je ovoj jaskanskoj udruzi posvetila svoj dosadašnji život u punom smislu te riječi. Naime, Svetojanske mažoretkinje teško je zamisliti bez Mateje, ali i njoj je teško zamisliti život bez njezinih mažoretkinja. Veoma je cijenjena i u Hrvatskom mažoret savezu gdje obnaša dužnost dopredsjednice. Osim što je licencirana trenerica, Mateja je i nacionalni sudac HMS-a te internacionalna sutkinja Europske mažoret asocijacije. Od prije tri godine dobitnica je Nagrade hrvatskih mažoretkinja "Maestro Karlo Benko" za najveći strukovni doprinos i strukovna dostignuća mažoret plesa. Unatoč svemu i dalje je odana Svetojanskim mažoretkinjama za koje daje cijelu sebe. Iako je posljednjih dana u potpunosti posvećena organizaciji Državnog prvenstva mažoretkinja koje će se krajem travnja održati u našem gradu, našla je vremena i za razgovor s nama.
Godišnji koncert ove je godine bio svojevrsni glazbeni vremeplov kojemu su bile i prilagođene plesne koreografije. Što vas je inspiriralo za tako nešto?
-Za mene osobno inspiracija u radu sa Svetojanskim mažoretkinjama dolazi iz svih aspekata života, bilo da je to neka pjesma na radiju ili nešto što dođe kroz zezanciju s curama na treningu. I cure me već zezaju da prepoznaju moj izraz lica kad mi se ’upale lampice’ i kad neku našu internu zezanciju pretočim u ideju za koreografiju. No inspiracija za ovogodišnji koncert je došla sasvim spontano, u razgovoru sa ostalim trenericama, dok smo razmišljale čime ove godine iznenaditi svoje gledatelje. Naime, 2017. seniorski sastav je imao koreografiju na temu glazbenog vremeplova, koja je bila pun pogodak kako kod sudaca tako i kod gledatelja, i s kojom smo po prvi puta pobijedile Zagrebačke mažoretkinje na regionalnom prvenstvu ovdje u Jastrebarskom. Kroz zajednički razgovor došle smo na ideju da istu temu preslikamo i na godišnji koncert, uz male preinake i dodatne rekvizite, te moram i ovom prigodom pohvaliti naše trenerice Aletu, Mihaelu, Isabelle, Anitu i Margaretu, koje su uložile puno truda kako bi napravile tematske koreografije i pretočile naše zamisli u svojevrsni glazbeno scenski spektakl kakvog ste imali priliku vidjeti u nedjelju 17. ožujka.
Publici ste dočarali sve uspjehe u prošloj 2018. za koju se može reći da će zasigurno ući u povijest kao možda i najbolja godina Svetojanskih mažoretkinja. Jeli to bila kruna dvadesetogodišnjeg godina rada?
-Mislim da će se svi u udruzi složiti kako je 2018.godina uistinu bila kruna našeg djelovanja dosada. Kroz period od 20 godina smo imali i uspona i padova, i perioda u kojem je ovisila sama egzistencija udruge do ponovnog oživljavanja mažoret plesa u Jastrebarskom i uspjeha na koje smo neizmjerno ponosni. No slobodno mogu reći kako se ustrajnost i ljubav samih djevojaka, nas kao vodstva udruge te svih koji su na bilo koji način bili involvirani u naš rad, najbolje ’vratila’ u prošloj godini. Kao prvo, sa sjetom smo se prisjetili nekih od najdražih nam trenutaka u povijesti udruge na proslavi 20.obljetnice u prepunoj dvorani Kongresnog centra Princess, što nam je dokazalo da u Jastrebarskom još ima interesa za mažoret ples. Državno prvenstvo u Župi Dubrovačkoj donijelo nam je zlatnu medalju i titulu državnih prvakinja u seniorskoj i juniorskoj kategoriji, a kadetski sastav vratio se sa broncom oko vrata. Nakon toga je uslijedilo Europsko prvenstvo koje je održano u Srbiji, gradu Sokobanji gdje juniorke postaju viceprvakinje Europe, a 20 godina rada okrunile smo najznačajnijim uspjehom u povijesti udruge - seniorke Svetojanskih mažoretkinja europske su prvakinje u 2018. godini. Naš rad, angažman pri organizaciji brojnih županijskih, regionalnih, državnih pa i europskog prvenstva, kao i našu kvalitetu te rezultate koji krase ovu udrugu posljednjih nekoliko godina prepoznao je i Hrvatski mažoret savez, koji je Svetojanskim mažoretkinjama dodijelio nagradu hrvatskih mažoretkinja "Stanko Mazor" za najveći doprinos razvoju mažoret plesa.
Danas okupljate veliki broj djevojaka, od onih koje tek uče prve mažoret korake do onih Europskih i državnih prvakinja. Je li teško uskladiti rad sa svima njima. Vjerojatno je najveći teret na trenericama?
-Nije teško sve dok postoji ljubav prema ovome što radimo, a mislim da u konačnici to prepoznaju i naši građani i djevojčice koje se svake godine priključuju našoj velikoj obitelji. Sve djevojke koje su dugi niz godina u udruzi vjeruju kako je ovo više od samog mažoret plesa i upravo takve djevojke potičemo na daljnje obrazovanje u vidu Trenerske škole za mažoret trenere, koju provodi Hrvatski mažoret savez. Svake dvije godine obrazujemo djevojke koje se žele uključiti u neke druge aspekte funkcioniranja udruge i koje žele svoje znanje i vještine prenjeti na nove generacije mažoretkinja u Jastrebarskom. Kada postanu trenerice naravno da preuzimaju najveći teret i brigu oko svog tima, no u svakom trenutku imaju punu podršku Upravnog odbora i uvijek nam se mogu obratiti.

Osim uvježbanosti bitna je koreografija. Vi ste se pokazali, ali i dokazali kao sjajna koregrafkinja. Je li vam to najlakši ili najteži dio rada u klubu?
-Koreografiranje i rad s djevojkama je moja najveća strast, i za mene je to najlakši dio rada u udruzi. Isto tako moram priznati da mi cure puno pomažu kad god zapnem s nekom idejom i ono što vi u konačnici vidite je zapravo zajednički trud i rad svih nas. Počela sam kao trenerica još 2006.godine i kroz sve te godine naučila puno o radu s djecom ali i izgradila sebe u osobu koja sam danas. Dakle slobodno možemo reći da su me moje cure naučile puno toga. Ponekad je to i najzahtjevniji dio posla, i iziskuje mnogo vremena i živaca, jer ponekad moram biti i mama, i sestra, i prijateljica a opet ostati autoritet i netko koga će se slušati. Kad postignete tu ravnotežu onda je sve lakše, i onda možete reći da ste uspjeli kao trener. I upravo taj odnos i strast koju uspijevam prenjeti na njih smatram svojim najvećim postignućem dosad, te se nijedna medalja ni titula ne mogu mjeriti s tim.
Odgovornost predsjednice sigurno je najveća. Tko vam je najveća podrška u obavljanju ove dužnosti?
-Naravno, ovaj aspekt rada u udruzi mi je definitivno najmanje drag, jer to nije nešto gdje se osobno mogu kreativno izraziti i ispuniti, već dio gdje treba zasukati rukave i osigurati uvjete svim našim djevojkama i djevojčicama, kako bi i dalje postizale dobre rezultate i bile na ponos našem gradu. Zbog toga sam neizmjerno zahvalna mojim članovima Upravnog odbora, Margareti, Silvani, Nikolini, Kristini, Ani, Matiji, Aniti, Valentini, Ines, Jasni i Miljenku, koji ulažu puno vremena i truda u udrugu te su moja najveća podrška u svakom trenutku.
Prije godinu dana Svetojanske mažoretkinje postale su i članice Sportske zajednice. Što vam je donijelo ovo članstvo i kakva je podrška Grada?
-Tako je, udruga je od 2018. članica Sportske zajednice, dok je od siječnja ove godine ušla i u sustav financiranja iz njenog proračuna. Budući da već godinama imamo odličnu suradnju s brojnim sportskim udrugama na području grada kao i sa samom zajednicom, veoma smo zahvalni svim članicama što su nas objeručke prihvatili i omogućili nam bolje uvjete rada u budućnosti. Naime, sama ideja o učlanjivanju stigla je zbog nedostatka adekvatnih prostora za treniranje naših mažoretkinja, na čijem rješavanju intenzivno radimo s vodstvom Zajednice, te se nadamo da će to biti jedan od najvećih benefita našeg članstva.
Podrška Grada je veoma dobra, kao i svih godina dosada, kako po pitanju već spomenutog nedostatka prostora za treniranje gdje nam već godinama izlaze u susret, tako i po pitanju financiranja naših projekata. Iznimno nam je drago što su gradonačelnik i gradska uprava prepoznali naš rad i uspjehe, te prihvatili domaćinstvo 23.Državnog prvenstva mažoretkinja Republike Hrvatske i nakon punih 10 godina odlučili ponovno ugostiti mažoretkinje iz cijele Hrvatske.
Dakle, u narednih mjesec dana čeka vas puno posla. Jaskanci će imati priliku uživati u plesu većine hrvatskih mažoret sastava. Kako će sve to izgledati i gdje će se održavati samo natjecanje?
-Naravno, intenzivne pripreme za već spomenuto prvenstvo su u tijeku. Naime, prvenstvo će se održati od 27.-28.04., no glavni dio programa će se odvijati u nedjelju, 28.04., od svečanog otvaranja prvenstva u parku Erdödy, do samog natjecanja u dvorani Srednje škole Jastrebarsko, gdje ćete moći vidjeti preko 800 mažoretkinja iz cijele Hrvatske. Iskreno se nadamo da će naše Jaskanke i Jaskanci izaći na ulice i pozdraviti našu šarenu povorku a zatim nas doći podržati i u dvoranu u obrani naše titule državnih prvakinja.
I za kraj, kakvi su planovi. Koliko je realno ponoviti uspjeh iz 2018.?
-Planova je previše, kao i svake godine. Ponekad se šalimo da je samo nebo granica jer svake godine pred sebe stavljamo velike ciljeve za koje onda treba i puno raditi. Neki od planova su već u realizaciji, no željeli bi ih ostaviti kao iznenađenje do državnog prvenstva. No ono najbitnije za nas kao udrugu u ovoj godini jest da želimo organizirati dobro prvenstvo i da želimo ponoviti uspjehe iz 2018.godine. Koliko je to realno? Kažu da je težak put do vrha no da je još teže ostati gore. Budući da znam svoje cure, koliko naporno treniraju i daju sebe u ovaj tim, budući da vjerujem u trenere i njihove sposobnosti, u ljude koji me okružuju i s kojima radim, s obzirom na podršku roditelja i sponzora, reći ću da vjerujem kako to nije toliko teško. No zato trebamo i Vašu pomoć, dodite i podržite nas u našem nastojanju da gradu Jastrebarskom još jednom donesemo titulu najboljih.

Ivica Krčelić

TAGOVI | Svetojanske mažoretkinje

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!