Kožić i HDZ kroje proračun kao svoj kućni budžet, a ne kao da je to novac građana

10.12.2020. Gradnje škola po političkom ključu, ustanove i tvrtke bez ikakvih aktivnosti, ali lijepim plaćama, online nastava bez interneta, pokretanje web platformi koje već postoje, tako izgleda proračun Zagrebačke županije koji kroje župan Kožić i HDZ, smatraju u SDP-u

SDP Zagrebačke županije na današnjoj je sjednici Skupštine Zagrebačke županije prozvao župana Kožića zbog loše epidemiološke situacije u Županiji i proračuna za sljedeću godinu koji prema već poznatom modelu prebacuje novac građana i gospodarstvenika u HDZ-ove projekte.
„Epidemiološka situacija u Županiji divlja, a katastrofalan broj zaraženih govori da nema sustavne politike borbe protiv pandemije, kao što je nema niti na nacionalnoj razini.
-Dok se građani i gospodarstvenici brinu za svoje zdravlje i egzistenciju, Župan Kožić se i dalje sustavno jedino bavi kadroviranjem, građane prepušta na milost i nemilost zakržljalog sustava kojeg godinama sam gradi i održava projektnu suradnju s HDZ-om koja zapravo znači davanje novca građana i gospodarstvenika u Županiji za HDZ-ove projekte. Projektna suradnja Kožića i HDZ-a znači da Kožić daje tuđi novac, a HDZ sklapa poslove“, rekao nam je Mihael Zmajlović, predsjednik SDP-a Zagrebačke županije.
SDP Zagrebačke županije postavio je niz pitanja o nefunkcioniranju Županije. Postavio je jasna pitanja o tek nedavnom i zakašnjelom preseljenju uređaja za testiranje bolesti COVID-19 iz Ivanić Grada u Rakitje, a unatoč kojem sustav ne funkcionira jer građani testove ne dobivaju na vrijeme. Zanimljivo je i pitanje kako će se osigurati on-line nastava za srednjoškolce iz ruralnih dijelova Županije koji nemaju osiguranu kvalitetnu internetsku vezu za praćenje nastave, što je nedopustivo u Županiji, koja sama sebe naziva ’’pametnom“?
U SDP-u smatraju da Kožić nastavlja provoditi odluke kojima se iz proračuna Zagrebačke županije financiraju HDZ-ovi projekti od kojih su dosad mnogi završili ozbiljnim optužbama za korupciju, kao što su oni velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića.
-Mi legitimno postavljamo pitanje o načinu izrade proračuna jer on nastaje dogovorom župana i HDZ-a, kao da se radi o njihovom kućnom budžetu.. Ovo je netransparentan način upravljanja županijskim novcem i mi ćemo se protiv toga boriti svim sredstvima, naglasio je Zmajlović.
SDP je dodatno naglasio da u Zagrebačkoj županiji postoji cijeli niz nelogičnosti kao što je postojanje Razvojne agencije Zagrebačke županije. Mihael Zmajlović ukazao je na činjenicu da je ova Agencija tek sada na svjetlo dana iznijela svoje Izvješće o radu za 2019. godinu u kojoj nije brinula niti o jednom projektu financiranom iz EU sredstava, a najveći uspjeh su osigurane plaće za zaposlenike do 2023. godine iz proračuna. Izostankom konkretnog odgovora na ovo pitanje, potvrđuje se da Županija i županijske tvrtke služe isključivo i jedino zapošljavanju HDZ-ovih i Kožićevih ljudi, a da agencije poput ovih služe za isplatu plaće zaposlenicima i da nisu sposobne realizirati niti jedan konkretan projekt za Zagrebačku županiju i zbog čeka mnogi gradovi i općine angažiraju privatne tvrtke.
-Proračun nastaje kao dokument koji dogovore Kožić i HDZ. O tome se ne konzultira zamjenike niti pročelnike, niti bilo koga tko bi mogao postaviti opravdana pitanja o trošenju novaca. Za mene je to koruptivno ponašanje pa sam čestitkom Kožiću, Barišiću i Čičku jučer i čestitala Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Pisanje čestitki i upozoravanje na nepravilnosti je jedino što mi je zapravo ostalo na ovoj funkciji, s obzirom na to da mi je župan Kožić maknuo sve ovlasti, zaključila je zamjenica župana Nadica Žužak.

SDPZŽ

TAGOVI | SDP Zagrebačke županije

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!