Listopadsko misno slavlje u Brezniku Plešivičkom

06.10.2015. Proteklu nedjelju, 4. listopada u Brezniku proslavljena misa u kapeli svete Terezije od malog Isusa koja se već godinama po tradiciji održava svake prve nedjelje u listopadu

Već po tradiciji i ove je godine prve nedjelje u listopadu održana misa u kapeli svete Terezije od malog  Isusa u Brezniku Plešivičkom. Lijepo je vrijeme pogodovalo da se pred kapelom okupio veliki broj žitelja Breznika i njihovih gostiju, a misu je s početkom u 11 sati predvodio župnik župe svetog Nikole iz Jastrebarskog vlč. Stjepan Rožanković. 

Crkvene pjesme već su po običaju predvodili pjevači crkvenog zbora naše župe iz Jastrebarskog, kojima se u pjevanju ovom prilikom pridružio i dogradonačelnik Jastrebarskog Stipe Bučar. Među uzvanicima koji su prisustvovali misi bili su i gradonačelnik Zvonimir Novosel, te dogradonačelnik Domagoj Šlat.

Raskoš jesenskog šarenila boja oko kapelice doprinijeli su posebno toploj idiličnoj slici krajobraza ove lijepe, produhovljene listopadske nedjelje u Brezniku.
U svojoj propovjedi vlč. Rožanković govorio je o braku, obitelji i djeci kao matičnom okviru zajedništva i smisla ovozemaljskoga života. Prvi i pravi odgoj djece počinje u sretnom i svetom braku koji je danas na velikoj kušnji u smislu nuđenja opasnih alternativa koje su strane crkvenim načelima i koje u konačnici rezultiraju smanjenjem broja djece u "proračunatim" obiteljima te brojnim razvodima, netoleranciji i međusobnom nerazumijevanju bračnih drugova.
Znakovita iz propovijedi primjerice jest "sličica" samo jednog djeteta koje je "izgubljeno u velikom dvorištu" jer se nema s kim niti družiti, igrati niti porazgovarati.
Ovo je danas posebno aktualna tema o kojoj se svakako treba duboko zamisliti.

Nakon mise, gostoljubivi su domaćini na otvorenom ispod stare lipe svim prisutnima priredili bogato spremljen stol s domaćim kolačima, narescima, domaćim vinom i sokovima uz druženje i razgovor te prisjećanje starijih na nekad skromniji i veseliji život uz puno više dječje igre i smijeha u seoskim dvorištima brojnijih brezničkih obitelji.
Tekst: Juraj Jurković
Fotografije: Velimir Mirt i Juraj Jurković

TAGOVI | Breznik | Župa sv Nikole biskupa

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!