Međunarodni sokolarski susret održan u Jastrebarskom

17.11.2015. Proteklu subotu, 14. studenog, u Jastrebarskom je održan"Međunarodni sokolarski susret", pod pokroviteljstvom Grada Jastrebarskog i Hrvatskog lovačkog saveza, a u organizaciji Lovačkog saveza Zagrebačke županije

Od ranih jutarnjih sati na ranču "Davy Croket", u okolici Jastrebarskog, bilo je vrlo živo, jer se okupila sokolarska ekipa iz svih dijelova Hrvatske i Slovenije. Susret su otvorili predsjednik Lovačkog saveza Zagrebačke županije Marinko Šebečić, zamjenik gradonačelnika Jastrebarskog, Stipe Bučar te lovnokinološki sudac i sokolar, Stjepan Kenig, koji je rukovodio lovom. Iskusni sokolar i kako kažu "otac" hrvatskog sokolarstva, Marijan Žižanović, ovog se puta našao u ulozi suca i promatrača, dok je sokolarski dio prepustio svome sinu.

-Sokolarenje je lov divljači utreniranim pticama grabljivicama u prirodnom okruženju, odnosno lovištu, uz pomoć lovačkih pasa. Iznimno nam je drago da se susret dogodio upravo u našem gradu koji je ime i dobio po jastrebu i jastrebarima. Ovo je izvrstan način promocije grada Jastrebarskog i u narednim godinama pokušat ćemo organizatorima pomoći da ovo postane tradicionalna jaskanska manifestacija!, rekao je zamjenik gradonačelnika, Stipe Bučar.  

Ideja sokolarskog susreta potekla je od predsjednika Lovačkog saveza Zagrebačke županije, Marinka Šebečića, a realizirana je i uz pomoć tajnika, Slavoljuba Marčićeva, stručne suradnice, Nere Fabijanić, i veliku pomoć eminentnog lovnokinološkog suca i sokolara, Stjepana Keniga. Pokrovitelji ovog međunarodnog sokolarskog susreta bili su Grad Jastrebarsko i Hrvatski lovački savez.

Ukupno je prisustvovalo trinaest hrvatskih sokolara i jedna sokolarka iz Slovenije. Na terenima domaćina susreta, lovačkog društva "Kuna" Cvetković, lovila se ispuštena i prirodna fazanska divljač s pticama grabljivicama (jastreb i sokol), a sa surom orlicom, Jan Žižanović, bio je uspješan u lovu na lisicu.
Završetkom lova odala se počast divljači, podijelila su se priznanja o sudjelovanju i pehar za "najbolji let" koji je jednoglasnom odlukom sudačkog žirija pripao slovenskoj sokolarki, Mariji Steiner, i njezinom jedanaest godina starom sivom sokolu. Po završetku službenog dijela druženje se nastavilo uz sokolarske priče i večeru.
I. Batušić

TAGOVI | Lovački savez Zagrebačke županije

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!