Misno slavlje u marijanskom svetištu u Volavju

15.08.2012. Na blagdan Velike Gospe, svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, marijansko svetište u Volavju posjetio je veliki broj vjernika i hodočasnika iz cijelog jaskanskog kraja

Blagdan velike gospe u marijanskom svetištu u Volavju danas je proslavio veliki broj vjernika iz cijelog jaskanskog kraja. Svete mise služene su od jutarnjih sati a najsvečanije je bilo na misi u 11 sati, kada je već po tradiciji održana velika procesija od zdenca u centru Volavja, do crkve Majke Božje Volavske.

Sama crkva bila je premala da primi sve vjernike, pa su mnogi Svetu misu pratili u dvorištu crkve. Centralnu misu u 11 sati predvodio je prečasni Anđelko Koščak, rektor u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu, zajedno s velikim brojem svećenika Jaskanskog dekanata i domaćinom, župnikom Gojislavom Kovačićem. 

 U procesiji i na misnom slavlju među brojnim vjernicima bili su i jaskanski grdaonačelnik Zvonimir Novosel i njegov zamjenik Stipe Bučar. 

Blagdan Velike Gospe slavimo kao svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Prema katoličkoj teologiji Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII., 1. studenog 1950.

Tome prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i samo kršćanstvo. Mnogi crkveni oci i sveci, poput sv. Bernarda i sv. Antuna Padovanskoga, kroz stoljeća su razmatrali i pisali o Marijinu uznesenju na nebo, njezinom rođenju za život vječni.

Sva hrvatska marijanska prošteništa danas su bila puna hodočasnika. Božji narod osjeća da je to dan neizmjerne Marijine slave i zato se veseli s Kristovom majkom i svojom majkom, zaštitnicom i kraljicom. Marijino uznesenje dušom i tijelom kruna je njezina bogomajčinstva, vječnog djevičanstva i bezgrešnog začeća.
U jaskanskom kraju najveće Marijansko svetište je u Volavju. Nekada davno Volavje je bilo veliko marijansko svetište u koje su hodočastili vjernici, ne samo iz jaskanskog, već i iz drugih krajeva Hrvatske.

TAGOVI | Blagdan Velike Gospe | Majka Božja Volavska

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!