Nagradu grada posvećujemo našoj publici

29.11.2018. Naše kazalište razlikuje se od drugih po nizu detalja, a zasigurno najznačajniji među njima je povezanost i privrženost naše publike s generacijama koje su prolazile kazališnim daskama koje život znače, rekao nam je u razgovoru Velimir Kokot, predsjednik Gradskog kazališta Jastrebarsko

Gradsko kazalište Jastrebarsko prošli je mjesec obilježilo 50 godina uspješnog rada. Ovaj mjesec primili su i Nagradu grada. Sve to bio je i više nego dovoljan razlog za razgovor s prvim čovjekom kazališta koji već godinama kazalištu poklanja cijelog sebe, najprije kao glumac, ali ništa manje ni kao njegov predsjednik. Sve to radi bez puno priče, a najmanje samohvale, iako mu ne bi zamjerili da to i čini, jer njegov je doprinos kazalištu doista nemjerljiv. Tim više što sve to radi bez ijedne lipe naknade, iz ljubavi prema svojim kazalištarcima, publici, i voljenom gradu.
Gospodine Kokot, vjerujemo da ste nakon svega sretni i ponosni?
-Pripreme za godinu velikog jubileja Gradskog kazališta Jastrebarsko bile su dugotrajne i poprilično zahtjevne. Osmišljavanjem i organizacijom vlastitih projekata, događaja, ali prije svega posljednje kazališne proslave, ljestvicu smo podigli poprilično visoko što nam je sada stvorilo veliki pritisak, barem u glavama svih onih u vodstvu kazališta. Znali smo da organizacijom proslave 50 godina neprekinutog djelovanja našeg kazališta ne smijemo podbaciti, ne zbog nas samih, već zbog naše publike i svih onih koji su svojim radom i djelovanjem obilježili povijest našeg kazališta. Najveću odgovornost i respekt imali smo i imamo baš prema njima. Moram priznat da sada, svega mjeseca dana nakon veličanstvene proslave u srcu naše Jaske, potpuno miran i zadovoljan mogu prošetati našom Jaskom jer smo, prije svega zahvaljujući idejama, kreativnosti, požrtvovnosti ali i hrabrosti naših članica i članova, u potpunosti uspjeli u onome što smo zajednički isplanirali. Ponosan sam na sve one koji su radili na pripremi i realizaciji proslave, ali i video monografije kroz koju smo u svima prihvatljivom a opet drugačijem formatu zauvijek zamrznuli sjećanja 70-ak najznačajnijih osoba iz povijesti našeg kazališta. Iznimno sam zahvalan i ponosan da su se gotovo svi odazvali i progovorili o predstavama, gostovanjima, anegdotama, prijateljstvima, ljubavima... Jaskanska kazališna povijest značajna je baš zbog njih, zbog svih tih pojedinaca koji su u njega, svatko na svoj način, utkali dio sebe, svoje osobnosti i svog slobodnog vremena.
Kazalište kao institucija itekako zaslužna što su Jaskanci stekli kulturu i potrebu za kazališnim predstavama. Teško je nakon svega uopće zamisliti Jasku bez kazališta?
-Naše se kazalište razlikuje od drugih po nizu detalja, a zasigurno najznačajnija među njima povezanost je i privrženost naše publike s generacijama koje su prolazile jaskanskim daskama koje život znače. Taj odnos gradio se godinama i razvijao prije svega zahvaljujući povjerenju i otvorenosti obiju strana. Nevjerojatno je i zaista ohrabrujuće da ulaznice za predstave našeg kazališta i danas „planu“ u svega par dana od puštanja u prodaju, i to bez posebne reklame. Baš zbog te posebne povezanosti Nagradu Grada Jastrebarskog posvećujemo našoj publici, ali i svim onim članicama i članovima koji su na bilo koji način sudjelovali u radu našeg kazališta.
I Jaska ima svoju Noć kazališta zahvaljujući Gradskom kazalištu. Kako su Jaskanci prihvatili ovu manifestaciju?
-Naše kazalište sudjelovalo je u organizaciji prve Noć kazališta i od tada pa sve do danas tu manifestaciju veže poseban odnos s Jaskankama i Jaskancima. U deset godina Noći kazališta u Jaski su igrane brojne predstave našeg, ali i drugih amaterskih i profesionalnih kazališta. Pamtimo bezbroj posebnih trenutaka koji su ju obilježili, pa tako i godinu kada smo baš u našem kazalištu imali najkasniju izvedbu predstave u Hrvatskoj. I da, pogađate, predstava je bila rasprodana bez obzira što smo ju igrali do 2 sata iza ponoći i što se publika jednostavno nije dala svojim kućama. Iako je atmosfera s te Noći kazališta bila apsolutno posebna i druge su mi se jaskanske kazališne noći urezale u sjećanje. Iznimka nije bila niti ova godina. Ulaznice koje smo prodavali po simboličnim cijenama bile su rasprodane danima uoči Noći kazališta na kojoj je publika mogla uživati u izvedbi mjuzikla talentirane jaskanske kazališne mladeži Osnovne škole Ljubo Babić, ali i glumačkim bravurama iskusnih kazališnih glumica i glumaca našeg kazališta koji su na okupu više od 20 godina, što nije uspjelo niti jednoj kazališnoj generaciji do sada.

Uvijek posebno ističete rad s mladim glumcima. Je li budućnost kazališta u našem gradu neupitna?
-Najdugovječnija generacija kazalištaraca, koja nosi današnje kazalište u svakom smislu, potekla je iz dramske družine Ivana Brlić Mažuranić pa je itekako mjerodavna progovoriti o značenje ranog uključivanja djece i mladih u rad kazališta. U tom smjeru kontinuirano radimo a posljednjih godina rada s mladima pokazalo se kao pun pogodak. Kroz radionice glume i predstave koje postavljaju pod vodstvom profesionalnih redatelja pokušavamo tradicionalni smjer našeg kazališta povezati s novim pristupom i predstavama nešto modernijeg karaktera. Dokaz da smo na dobrom putu su i odlične reakcije ne samo publike njihova uzrasta već i one odrasle. Naše mlade talente postepeno uključujemo i u odrasli ansambl, stoga je realno za očekivati da će vrlo brzo preuzeti i glavne uloge u odraslim predstavama, a nadam se i u vođenju naše udruge. Novi pogled, nove ideje i nova energija potrebni su svakoj udruzi pa tako i našoj.
Festival Život i smijeh postao je na neki način brand našega grada. Je li teško održavati nametnuti tempo i znači li to da pripreme za naredni festival počinju završetkom ovogodišnjeg?
-Iako je festival već prve godine polučio odlične rezultate, nakon jubilarne pete godine organizacije isti smo podigli na još viši nivo. Uz dužno poštovanje svima, nisam siguran da je široj okolici zaživio sličan festival koji egzistira isključivo na volonterskoj bazi. Inovativnost i kreativnost u odabiru lokacija i programa očito su učinili svoje pa je festival prepoznat ne samo na lokalnoj i regionalnoj, već i nacionalnoj razini. Zahvaljujući broju posjetitelja koji se broji u tisućama, dugoročne koristi trebale bi biti višestruke, ne samo za nas kao organizatore već i za grad, odnosno cjelokupnu zajednicu. Uvjeren sam da kroz festival barem djelomično utječemo na prepoznatljivost i privlačnost naše Jaske a posebno me veseli što festival pripremaju, osmišljavaju i realiziraju osobe iz našeg kazališta, osobe koje za svoj rad ne primaju naknadu već im je najveća nagrada uspješnost projekta u koji daju sebe. Prepoznali su to pokrovitelji, sponzori, ljudi dobre volje i širokog srca bez kojih bi bilo nemoguće držati tako visoku razinu organizacije. Međutim, bez obzira na sve, nećemo se zadržati na do sada postignutim rezultatima koji su zaista impresivni. Naime, kroz program festivala koji se odvijao na čak 10 različitih lokacija prodefiliralo je čak 44 izvođača u 25 predstava kroz koje smo zahvaljujući prihodu od 33 000 kuna financirali čak 7 učeničkih stipendija!
I za kraj, što nam naše kazalište priprema za ovu sezonu?
Napunili smo baterije i nastavljamo sa projektima koje smo započeli u 2018. godini. Uz redovno uključivanje u gotovo sve gradske manifestacije. Nova predstava naših mladih glumaca, ali i nova predstava odraslog ansambla uskoro bi trebale ugledati svjetla jaskanske pozornice. Ponovno smo dali priliku provjerenim imenima ali i osobama koje su odrasle u našem kazalištu i koje su, za razliku od nekih prošlih vremena i pojedinaca, svoje znanje i vrijeme kazalištu odlučili pokloniti potpuno besplatno, baš kao što su ga proteklih 50 godina poklanjali svi oni pojedinci zbog kojih će Gradsko kazalište Jastrebarsko i dalje ostati najposebnije kazalište u Hrvatskoj!

Ivica Krčelić

TAGOVI | Gradsko kazalište Jastrebarsko | Velimir Kokot

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!