Novogodišnji koncert vatrogasnih orkestara

13.01.2012. U Jastrebarskom je večeras održan tradicionalni 15. po redu koncert vatrogasnih puhačkih i tamburaških orkestara

U organizaciji Vatrogasne zajednice i Zajednice kulturno umjetničkih udruga, u kino dvorani u Jastrebarskom večeras je održan tradicionalni Novogodišnji koncert vatrogasnih puhačkih orkestara i tamburaškog orkestra DVD-a Čabdin. Na ovom, 15. po redu koncertu, nastupili su puhački orkestri DVD-a Petrovine, Stankova, Gornjeg Desinca, Cvetkovića, Domagovića Plešivice, te orkestar Vatrogasne zajednice Jastrebarsko. 

 Prvi se publici predstavio tamburaški orkestar DVD-a Čabdin koji djeluje već punih 14. godina. Pod vodstvom profesora Natka Gaberca mladi čabdinski tamburaši izveli su dvije pjesme.

Iako tradicija muziciranja u DVD-u Petrovina seže u davnu 1895., posljednjih desetak godina društvo nije imalo svoj orkestar. Prošle godine orkestar je obnovljen i danas ga čine mladi petrovčaki, uglavnom osnovnoškolci i srednjoškolci. Pod vodstvom Petra i Krešimira Fabijanića u kratkom vremenu uspjeli su uvježbati nekoliko božićnih pjesama s kojima su se nedavno predstavili svojim sumještanima, a večeras i jaskanskoj publici.

Nakon Petrovine nastupio je dobro uvježban puhački orkestar DVD-a Stankovo kojim dirigira maestro Dragutin Fabijanić.

Svoju odličnu kvalitetu pokazali su večeras i puhači iz Gornjeg Desinca koji pod dirigentskom palicom Petra Fabijanića zajedno nastupaju već pet godina, a nadopunjuje ih i nekolicina članova koji su u orkestru već punih 17 godina.

Veliku tradiciju ima i puhački orkestar DVD-a Cvetković kojeg danas čini sedma generacija cvetkovačkih glazbenika. Iako je orkestar dobro uvježban, ipak bi mu dobro došla nekolicina puhača, ali po svemu sudeći mladi u Cvetkoviću su zaokupljeni nekim drugim aktivnostima.

Orkestar iz Domagovića ne treba posebno predstavljati. Ovo najmuzikalnije selo u našem gradu iznjedrilo je vrsne profesore glazbe bez kojih ne bi ni bilo tolikog broja puhačkih orkestara u našem gradu. Neprekidno djeluju od 1938. a već preko četrdeset godina orkestar vodi profesor Petar Fabijanić. 

Puhački orkestar ima i DVD Plešivica i to od 1968. Ovo je treća generacija glazbenika koju čine uglavnom mladi Plešivice, a vodi ih neumorni Drago Fabijanić.

Na samom kraju večerašnjeg koncerta svirao je i puhački orkestar Vatrogasne zajednice Jastrebarskog kojeg čine ponajbolji glazbenici iz svih puhačkih orkestara u našem gradu. Pod vodstvom Petra Fabijanića večeras su izveli završno kolo iz opere Ero s onoga svijeta te Radetzki marsh. Bilo ih je zaista lijepo slušati i ne treba se bojati da neće izvrsno prezentirati Jastrebarsko na ovogodišnjem Festivalu mladih glazbenika u Zürichu, koji će se održati početkom mjeseca srpnja.

Treba na kraju reći da je naš grad zaista jedinstven po broju puhačkih orkestara u Hrvatskoj. I puno veći gradovi ne mogu se pohvaliti djelovanjem čak sedam puhačkih orkestara, kao što to može Jastrebarsko. Osnutkom glazbene škole u našem gradu ova će se tradicija zasigurno održati.          

TAGOVI | Vatrogasna zajednica Jastrebarsko | Zajednica kulturno umjetničkih udruga

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!