Obilježen Dan Vlatka Mačeka

21.07.2020. Dan dr. Vladka Mačeka, istaknutog Jaskanca rođenog prije 141. godinu obilježen je misom zadušnicom u crkvi sv. Nikole biskupa, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Mačekove biste u Jastrebarskom

Za razliku od prethodnih, ove godine nije održana svečana sjednica Gradskog vijeća, već samo misa zadušnica u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa te polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Mačekove biste ispred Općinskog suda. 

Kratku molitvu predvodio je vlč. Ivan Bingula, a o životnom putu ovog istaknutog političara 20. stoljeća govorila je Jelena Škrabe voditeljica Gradskog muzeja Jastrebarsko. Između ostalog naglasila je kako je dr. Vladko Maček jedan od najvećih hrvatskih političara 20. stoljeća koji u bogatoj povijesti hrvatskog naroda predstavlja simbol poštenja, tolerancije, dijaloga i dosljednosti, ali prije svega borbe za socijalnu pravdu, zajedništvo, hrvatsku kulturu te svekoliki razvoj i napredak. Posebno je govorila o bezbrižnom Mačekovom djetinjstvu u Jastrebarskom gdje je polazio osnovnu školu. 

Jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel i njegovi suradnici zapalili su potom svijeće i položili vijenac ispred Mačekove biste, kao i predstavnici županijskog i lokalnog HSS, te predstavnici jaskanskog HDZ-a.

I.K.

TAGOVI | Grad Jastrebarsko | HSS

Marketing

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!