Obrazovanje i zapošljavanje nemaju alternativu

20.02.2018. U organizaciji Obrtničke komore Zagreb i Zagrebačke županije u Jastrebarskom je danas održan III. Obrtnički forum na temu pod nazivom "Obrazovanje i zapošljavanje u obrtu"

 Pored glavne teme foruma bilo je riječi i o trenutnom stanju u obrtništvu županije, neregistriranom obavljanju obrtničkih djelatnosti, kao i o Strategiji razvoja Obrtničke komore Zagreb do 2022. godine.

Uvodno su se prisutnima obratili predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić i jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel.
-Uspoređujući se sa ostalim gradovima Zagrebačke županije, koji imaju približno jednak broj stanovnika kao i Jaska, kod nas je gotovo dvostruko više registriranih obrta. To pokazuje i dokazuje da je obrtništvo značajan dio našeg lokalnog gospodarstva. Nažalost, reformski potezi nekoliko posljednjih Vlada doveli su od 2009. do danas pad općih prihoda Grada za više od 9,2 milijuna kuna. Za nas je to velik udarac. Unatoč tome, posljednjih godina subvencioniramo obrtnike i poduzetnike za pomoć pri nabavci opreme, ulaganja u tehnologije, za pokretanje novih obrta, nastupe na sajmovima, subvenciju kredita i drugo, rekao je među ostalim gradonačelnik Novosel.

Moramo se riješiti predrasuda da je ići u obrtničku školu "nešto loše", rekao je u svom obraćanju župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, i dodao kako vjeruje da će država dati maksimalnu podršku dualnom obrazovanju, da učenici kada završe srednju školu budu spremni za kvalitetan rad, a ne da tek onda počnu učiti kako bi se trebalo raditi. 

Zapaženo izlaganje imao je Stipe Bučar, predsjednik Udruženja obrtnika Jastrebarsko koji je govorio o problemima u obrazovanju za strukovna zanimanja.
-Ono što često naglašavam jest činjenica da je afirmacija učenika na upis za obrtnička zanimanja izuzetna bitna i da mora krenuti s "više razine", a samim time mladim majstorima mora se osigurati stalno zaposlenje, ali i daljnje stručno usavršavanje kako bi mogli kvalitetno raditi i konkurirati na tržištu rada, rekao je Bučar.

I.K.

TAGOVI | OKZ | Zagrebačka županija

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!