Obucite i vi rasparene šarene čarape za osobe s Down sindromom

21.03.2019. Međunarodni dan osoba s Down sindromom obilježava se 21. ožujka, a tim povodom gradonačelnik Jastrebarskog, Zvonimir Novosel i djelatnici gradske uprave došli su na posao u rasparenim šarenim čarapama

Rasparane čarape simboliziraju vesele osobe baš kakve su osobe s Downom, a gradonačelnik i njegovi suradnici obukli su ih s ciljem kako bi na taj način i ove godine u javnost poslali pozitivnu poruku iz Jastrebarskog.
Naime, osobe s Down sindromom teško mogu upariti šarene čarape, a ovom se gestom šalje poruka potrebe integracije u društvo, osiguravanje mjesta u vrtiću i školi te pronalazak posla, no ujedno se želi i upozoriti da djeci s Down sindromom u Hrvatskoj još uvijek nije osigurana pravodobna intervencija, stjecanje vještina i znanja na temelju kojih bi se mogli uklopiti u školski sustav. Prosječno jedno od 650 novorođene djece rađa se s Downovim sindromom i on se smatra jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma, a što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta. Odstupanje se očituje u tome da se tijekom diobe spolnih stanica 21. kromosom kopira tri puta, stoga je i 21.3. simbolično odabran kao datum kada se obilježava Međunarodni dan sindroma Down.
Cilj akcije ’’šarenih čarapa’’ je da svi pričaju o ovom danu, da se stvori jedinstveni globalni glas za zalaganje prava, inkluzija i dobrobit osoba sa sindromom Down, a u tome se može uspjeti jedino tako da danas svi obučemo vedro obojane i rasparene čarape.

I.B.

TAGOVI | Grad Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!