Održana tribina pod nazivom "Nasilje nad ženama"

08.12.2013. U organizaciji Foruma žena SDP-a GO Jastrebarsko prošli utorak 3. prosinca održana je tribinu pod nazivom "Nasilje nad ženama"

Tribini je prisustvovala i predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena Hrvatske i saborska zastupnica, Gordana Sobol, koja je ovom prilikom istakla da nasilje nad ženama, odnosno obiteljsko nasilje nad ženom, vrši netko od članova obitelji, najčešće partner.

Statistike pokazuju da žrtva muškog nasilja može biti bilo koja žena neovisno o dobi, obrazovanju, materijalnoj situaciji ili nacionalnosti. Najučestalije obiteljsko nasilje događa se u okviru nekog doma, gdje bi se u protivnom trebala osjećati sigurnost, toplina i zaštićenost.

-Što se Hrvatske tiče, dugo je godina obiteljsko nasilje bilo potisnuto i stjerano u zidove obiteljskog doma i tek unazad 13 godina se počelo izvlačiti "van" iz ta četiri zida. Postalo je vidljivo, počelo se o njemu govoriti i danas kada govorimo o tome govorimo o nečemu što je kažnjivo, što nije prihvatljivo, što nije dopušteno i što zahtjeva osudu svakog pojedinca i društva u cjelini i zahtjeva adekvatne sankcije, istaknula je Gordana Sobol.
Do 1999. godine se u hrvatskom zakonodavstvu nije poznavalo silovanje u braku, tek tada je uvedeno kao kazneno djelo. A sve do tada se radilo od strane nevladinih organizacija, odnosno udruga, koje su prve na ovim prostorima započele sa brigom o žrtvama nasilja, sa otvaranjem skloništa i savjetovališta.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Jastrebarsko, Snježana Pavković, istaknula je kako jaskanski Centar pokriva područje od oko 28000 stanovnika, te da je 2011. godine bilo zaprimljenih 65 poziva, a 2012.godine 58 poziva. Od toga je jako mali broj poziva od same žrtve, uglavnom su to pozivi od policije, anonimni pozivi, pozivi od susjeda ili članova obitelji. Bez obzira što zakon osigurava sprečavanje nasilja i pruža zaštitu žena od nasilja, te progon i kažnjavanje počinitelja brojke su i dalje alarmantne.

TAGOVI | SDP Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!