Otkrivamo tko je otvorio vrata trajnom dolasku Remondis Medisona u Jastrebarsko

30.08.2018. U posjedu smo dokumenta koji je omogućio tvrtki Remondis Medison iz Draganića da pokrene postupak procjene utjecaja na okoliš i rekonstrukciju objekta za obradu opasnog i neopasnog medicinskog otpada u Jastrebarskom

Da bi uopće mogli podnijeti zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša i energetike za pokretanje postupka procjene utjecaja na okoliš, tvrtka Remondis Medison iz Draganića morala je dobiti potvrdu da je zahvat na rekonstrukciji građevine za gospodarenje otpadom-obrada opasnog i neopasnog medicinskog otpada u skladu s važećom prostornoplanskom dokumentacijom. Potvrdu su 8. ožujka ove godine dobili od Upravnog odjela za prostorno uređenje Zagrebačke županije, ISPOSTAVA JASTREBARSKO. Potvrdu je potpisao voditelj Pododsjeka Tomislav Preprotić. I sada, postavlja se pitanje, jeli doista, s obzirom na važeću prostornu plansku dokumentaciju Grada Jastrebarskog na površini od 4605 metara kvadratnih u Gospodarskoj zoni Jalševac moguće rekonstruirati postojeću građevinu garažno-poslovne namjene u građevinu za gospodarenje otpadom. Odgovor je i više nego jasan - NIJE!, jer spomenuta nekretnina nema površinu od minimalno 10 000 metara kvadratnih. Osim toga, Prostornim planom Grada Jastrebarskog predviđena je rekonstrukcija samo postojećih građevina za prikupljanje otpada, ali ne i rekonstrukcija postojećih građevina drugih namjena u građevine za gospodarenje otpadom, što je ovdje slučaj. Naime, tvrtka Remondis Medison zatražila je mogućnost rekonstrukcije garažno poslovnog prostora u prostor za gospodarenje otpadom.
Koji su bili motivi Tomislava Preprotića da im omogući nešto što nije u skladu s važećom prostornoplanskom dokumentacijom teško je reći. Sigurno je samo jedno da se ne radi o neiskusnom čovjeku, jer on taj posao obavlja već dugi niz godina. Sigurni smo i to da je ovaj dokument razlog zašto se jaskanski HDZ nije oglasio sve vrijeme javne rasprave, jer Tomislav Preprotić je bio njihov kandidat za gradonačelnika na prošlim lokalnim izborima, a sada je vijećnik HDZ-a u Gradskom vijeću Jastrebarsko.
Je li moguće da HDZ sada pokušava sakriti odgovornost svog visokopozicioniranog stranačkog kolege na način da pokušava javnosti plasirati tezu kako su krivi neki drugi? A činjenica je da je jedinu povrdu kojom se omogućuje dobivanje trajne dozvole Remondisu potpisao upravo Tomislav Preprotić. I to kakvu? Suprotnu zakonu i koja im omogućuje trajnu dozvolu za obradu medicinskog otpada u Jaski. Zašto je to napravio? I zašto ga HDZ štiti? I s kim od HDZ-a i zašto se ministar Ćorić susreo nakon svog službenog posjeta Gradu?
Zašto je ministarstvo nakon utvrđenih nepravilnosti i poništenja dozvole ponovno omogućilo tvrtki Remondis Medison produljenje obrade medicinskog otpada na još godinu dana u Jastrebarskom? I zašto Ministarstvo nije postupalo po utvrđenim nepravilnostima inspekcije od ožujka 2016. do studenog 2017. Tko je u ladici 21 mjesec držao sve te utvrđene nepravilnosti inspekcije?!? Možda bi to trebalo pitati aktualnog ministra Ćorića? I hoće li im isti taj ministar ponovo produžiti dozvolu za još šest mjeseci?

I.K.

TAGOVI | Grad Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!